War Heritage Institute: Onbekwame Vlamingenhater Jaupart voorgedragen

18 mrt 2021 | Nieuws

In haar antwoord op een vraag van Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) dat ene Michel Jaupart zal worden voordragen voor de functie van directeur-generaal van het War Heritage Institute (WHI). “Het selectiebureau van de overheid Selor zou zogezegd de meest geschikte kandidaat hebben gekozen”, aldus Ponthier, “maar de verzameling klachten over de slechte werking van het instituut onder Jaupart, die directeur ad interim is sinds 2017, wijzen in een heel andere richting.”

“De keuze voor Jaupart als Directeur-Generaal van het WHI, de overkoepelende instelling verantwoordelijk voor het beheer van ons oorlogserfgoed en -herinnering, is geen toeval”, aldus nog Ponthier. “Hij is ex-kabinetsmedewerker van gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS).” Als directeur ad interim bij het WHI is Jaupart allerminst onbesproken. Er stapelt zich een heel dossier aan klachten op over het functioneren van de instelling onder zijn bewind. 

“Dat Jaupart de meest geschikte kandidaat zou zijn voor de functie wordt door de feiten faliekant tegengesproken”

Annick Ponthier

Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Sinds 2019 stroomt een stortvloed aan ernstige klachten binnen over de disfunctionele organisatie en het wanbeleid in het WHI, onder zijn bestuur”, vervolgt Ponthier. “De relatie tussen de raad van bestuur en de directie ligt dan ook onder het vriespunt.” Het Vlaams Belang verwijst hierbij onder meer naar een vernietigend rapport van het Rekenhof, waarin het flagrante gebrek aan transparantie van het WHI wordt gehekeld. “Volgens het rapport leidt het ontbreken van enige interne controle tot risico op financiële fraude en profitariaat binnen het WHI.

Er lopen ook aantijgingen bij Unia over anti-Vlaamse haat tegen Jaupart. Zo postte hij een facebookbericht de dag na de verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang, op 27 mei 2019, waarin hij sprak van “de bruine vloedgolf” die Vlaanderen overspoelde. Toen daarop door een facebookvriendin van Jaupart werd gereageerd met de opmerking “En als we al deze goede kiezers op de sporen zouden plaatsen als de trein passeert?”, reageerde Jaupart hier positief op.

“Dat de minister van Defensie na deze resem aan klachten blijft vasthouden aan Jaupart, kan niet anders dan de invloed van gewezen minister van Defensie Flahaut betekenen”, besluit Ponthier. “Hij wilt zijn ex-medewerker per se op die post houden en speelt voor schaduwminister, terwijl Dedonder dankbaar laat begaan.”

⬛