“Walen werken minder en minder Walen werken“

13 feb 2023 | Nieuws

PS-voorzitter Paul Magnette dient klacht in bij de Raad van Journalistiek wegens het weergeven van zijn eigen uitspraken. “Uitspraken over minder hard werkende Walen, die nu door Magnette, daarin blindelings gevolgd door de Vlaamse pers, afgedaan worden als een mopje”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar die uiteraard geen grap waren, vandaar Magnettes krampachtige en overdreven reactie.”

Uit zo goed als alle statistieken blijkt dat Magnettes uitspraken heel dicht bij de waarheid liggen. “Laten we de cijfers van Eurostat, een directoraat-generaal van de Europese Unie dat belast met het opmaken van officiële en nauwkeurige statistieken, er even bijnemen”, aldus Pas. “Waar een Vlaming gemiddeld 37,3 uur per week werkt, het Europese gemiddelde, is dat voor een Waal 36,0. Een verschil van 1,3 uur per week geeft op een loopbaan van veertig jaar een verschil van bijna anderhalf jaar. Zelfs in Brussel worden er met 37,0 meer uren gepresteerd.”

Al lachend zegt een zot de waarheid

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“En niet alleen werken de Walen minder, er zijn ook minder Walen die werken”, stelt Pas ontegensprekelijk vast. “Op de actieve leeftijd, tussen 20 en 64 jaar, ligt de werkzaamheidsgraad bij de Vlamingen op 75,3. Bij onze Waalse vrienden is dat slechts 65,2. Niet alleen ver onder het Vlaamse gemiddelde maar ook ver onder het Europese gemiddelde van 73,1.” Het Vlaams Belang wijst er ook op dat op honderd werkenden er 50,4 Walen op pensioen zijn. In Vlaanderen is dat 47,7 en in Europa 49,1.

“Het gebeurt niet vaak dat we PS’ers op een waarheid kunnen betrappen, maar deze keer gebeurde dat wel, toen Magnette het had over de hardwerkende Vlaming en de Waal die liever van het leven geniet”, besluit Pas. “Klachten tegen journalisten om zijn imago te redden, veranderen daar voor Magnette niets aan. Het ging niet om een grap, dat bewijzen de cijfers van Eurostat. Wat hier aangetoond werd is de juistheid van het spreekwoord dat een zot al lachend de waarheid zegt.”