Voorstelling in Beursschouwburg enkel voor zwarten: “Gesubsidieerd racisme!”

01 okt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang aanvaardt niet dat met Vlaams overheidsgeld gesubsidieerde instellingen discrimineren in hun aanbod en activiteiten inrichten die enkel toegankelijk zijn voor mensen met een bepaalde huidskleur. In de Beursschouwburg – kunstencentrum in Brussel – vonden naar aanleiding van ‘Black History Month’ verscheidene voorstellingen rond onder meer kolonialisme en racistische blanke mannen plaats. In één van die voorstellingen mochten enkel zwarten binnen. “Dat is dus antiblank racisme en wokeactivisme gefinancierd met Vlaams belastinggeld”, zei Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans in het Vlaams Parlement.

Tijdens het openingsweekend van de Beursschouwburg was er onder meer de voorstelling ‘Black Healing, Black Rest, Black Joy’, een exclusieve activiteit waarop enkel zwarten welkom zijn. Het kunstencentrum ontpopt zich zo meer en meer tot een spreekbuis van het woke- en Black Lives Matter-activisme, gefinancierd met gemeenschapsgeld. Jambon zou de organisatie om uitleg gevraagd hebben, waarna volgens hem bleek “dat het zo niet bedoeld” was en hij de belofte had gekregen “dat ze de gevoeligheden ter harte zouden nemen”. En daarmee was de kous af voor de minister-president. Van een inhouding van subsidies of een andere sanctie was geen sprake.  

“Uitsluiting dreigt de regel te worden, en dat is het grote probleem waartegen overheid moet ingrijpen”

Filip Brusselmans

Vlaams Parlementslid, Vlaams Belang

“Als iemand bij een evenement duidelijk zegt dat het enkel toegankelijk is voor zwarten, hoe kan men dat dan niet zo bedoeld hebben?”, repliceerde Brusselmans. Als de minister-president hier geen graten in ziet, hoor ik graag hoe dat rijmt met de verschillende wetgevingen in ons land. Discriminatie op basis van onder meer kleur mag immers niet getolereerd worden in onze samenleving. Vlaanderen streeft zogenaamd naar een inclusieve maatschappij, maar in deze voorstellingen gebeurt net het omgekeerde. En dan nog gefaciliteerd en betoelaagd met overheidsgeld.”

Brusselmans hekelde tot slot ook de besparingen van de Vlaamse regering op het Groeipakket en in het onderwijs, terwijl diezelfde regering “wel voor miljoenen euro’s blijft uitdelen aan subsidies voor dergelijke projecten”. Het Vlaams Belang klaagt al veel jaren aan dat de Vlaamse regering het geld door ramen en deuren naar buiten gooit als het op subsidiëren aankomt. Sihame El Kaouakibi rijfde zo bijvoorbeeld alleen al op Vlaams niveau subsidies samen bij liefst vier verschillende ministers: via Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Media. “De Vlaamse regering heeft hier duidelijk nog steeds geen lessen uit getrokken”, aldus Brusselmans.