Vlaams Belang steunt resolutie tegen Brusselse stadstol

19 jan 2021 | Nieuws

De Vlaams Belang-fractie in de Kamer steunt ten volle een voorstel van resolutie tegen de eenzijdige invoering van de Brusselse stadstol. “Maar we vrezen in dit dossier vooral de tweeslachtige houding van de Open Vld”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). “Op Vlaams niveau is deze partij immers tegen deze extra belasting op kap van de Vlaamse pendelaars, maar in Brussel is ze ervoor.”

“Mensen die vaak al een groenere wagen hebben moeten kopen om de Brusselse LEZ-zone binnen te mogen, zullen in de toekomst dus nog een extra stadstol en een kilometerheffing van 100 euro per maand moeten ophoesten”, aldus Troosters. “In dit land betalen we al gemiddeld 3.387 euro per jaar aan belasting gerelateerd aan onze wagen, drie keer het Europese gemiddelde. En voor de naar Brussel pendelende Vlaming zal dat zelfs zo’n 4.500 euro worden.” 

“Als Groen ooit nog over armoede bij werkende gezinnen of alleenstaanden leutert, moet het eens kijken naar de stadstol en haar eigen belastinghonger”

Pieter De Spiegeleer

Parlementslid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Mocht onze democratie normaal functioneren, zouden er in de Kamer voor deze resolutie geen Vlaamse tegenstemmen kunnen zijn”, vult Kamerlid Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) aan. “Een zo goed als identiek voorstel van resolutie tegen de stadstol lag immers al ter stemming voor in het Vlaams Parlement. En daar stemde niemand tegen.” Maar het Vlaams Belang is hier niet naïef in en vreest voor onbetrouwbaarheid langs Vlaamse kant. Zeker vanwege de Open Vld. “Eigenlijk zou die partij haar Brusselse minister van Financiën Sven Gatz tot de orde moeten roepen”, aldus Troosters. “Die man presteert het om het wegschenken van 500 miljoen euro in De Zondag een Vlaamse overwinning te noemen, en het doorschuiven van rekeningen te bestempelen als een moedige beslissing. Het is voor hem te hopen dat hij nooit nog een Vlaamse pendelaar in de ogen moet kijken.”

“Het Vlaams Belang zal de van de N-VA uitgaande resolutie in de Kamer zeker steunen”, besluit Troosters. “En tegelijk kunnen we enkel hopen dat minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn coalitiepartners bij de les houdt. En dat de Vlaamse regering desnoods via juridische weg de nefaste Brusselse plannen zal bestrijden.”

⬛