Vlaams Belang stelt Brussels burgemeester Close in gebreke

30 mei 2023 | Nieuws

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) heeft beslist een extreemlinkse betoging te doen eindigen vlakbij het Albertinaplein waar het Vlaams Belang deze namiddag haar ‘Doe ze Luisteren’-protestmeeting organiseert. “In de twintig jaar dat ik deelneem aan betogingen en protestmeetings heb ik dit nog nooit meegemaakt”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Als dit uit de hand loopt, rust er een enorme verantwoordelijkheid op de Brusselse burgemeester.” De partij stelt Close daarom in gebreke. 

Deze namiddag vindt vanaf 14 uur de ‘Doe ze Luisteren’-protestmeeting van het Vlaams Belang plaats. De meeting is het sluitstuk van de ‘Doe ze Luisteren’-wandeling waarbij Van Grieken op tien dagen tijd van Oostende naar Brussel trok. Vorige week besliste Brussels burgemeester Close om de meeting te verbieden, waarop de partij naar de Raad van State stapte. De Raad van State gaf het Vlaams Belang gelijk en oordeelde dat de protestmeeting moest toegelaten worden. 

Het is alsof de politiek dit bewust fout wil doen lopen

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

Ook een extreemlinkse tegenbetoging werd door de Raad van State toegelaten. Die wordt georganiseerd door de Coalition Stand-Up op het Poelaertplein en zal een uur voor de aanvang van het event van het Vlaams Belang ontbonden worden aan het skatepark Chapelle. “Iedereen heeft het recht om te protesteren, maar dit is erg gevaarlijk”, zegt Van Grieken. “Er zitten figuren in de betoging die duidelijk uit zijn op geweld. Die hitst men twee uur lang op en laat men dan los bij aanvang én in de buurt van onze meeting. Het is alsof de politiek dit bewust fout wil doen lopen. Dit heb ik in twintig jaar nog nooit meegemaakt.

Volgens het Vlaams Belang draagt burgemeester Close een loodzware verantwoordelijkheid als het foutloopt. De partij stelt Close daarom persoonlijk in gebreke. “De burgemeester heeft de plicht de openbare veiligheid te garanderen”, besluit de voorzitter. “Als hij niet de nodige maatregelen neemt om dat te doen, is hij aansprakelijk.”