Vlaams Belang pleit voor verbod op dubbele nationaliteit voor politieke mandatarissen

08 jun 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang wil een verbod op dubbele nationaliteiten voor politieke mandatarissen. De partij legt het voorstel opnieuw op tafel naar aanleiding van de benoeming van voormalig Brussels politica Mahinur Özdemir Göktas tot minister in de Turkse regering. “Gebuisde politici in ons land, krijgen nu een herkansing in het buitenland”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “De allereerste vrouw met een hoofddoek in het Brusselse parlement is nu ook de enige vrouw in de nieuwe regering van Erdogan. Het probleem van de dubbele nationaliteit en de bijhorende belangenvermenging kan niet beter geïllustreerd worden dan dit.” De partij kondigt aan de federale regering over de kwestie te zullen ondervragen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn kabinet herschikt na zijn herverkiezing als president van Turkije. Mahinur Özdemir Göktas wordt minister van Familiezaken in zijn nieuwe regering. Deze Turkse politica werd geboren in België en startte haar politieke carrière in Schaarbeek als gemeenteraadslid. In 2009 werd ze voor het Cdh verkozen in het Brusselse parlement. Haar verkiezing viel toen op omdat zij de eerste politica met een hoofddoek was. Zij werd in 2015 uit de partij gezet omdat ze de Armeense Genocide weigerde te erkennen, waarna ze als onafhankelijke zetelde in de gemeenteraad van Schaarbeek en in het Brussels parlement. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 kwam Göktas niet meer op. De Turkse regering benoemde haar in 2020 echter tot ambassadeur van Turkije in Algerije. Gisteren stelde Erdogan zijn nieuwe regering voor waarin Göktas de portefeuille van Familiezaken krijgt en zij tevens de enige vrouw is. 

Politici hier moeten zich inzetten voor mensen hier en niet de belangen van buitenlandse dictators dienen

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

“Gebuisde politici in ons land, krijgen nu een herkansing in het buitenland”, zegt Van Grieken. “De allereerste vrouw met een hoofddoek in het Brusselse parlement is nu ook de enige vrouw in de nieuwe regering van Erdogan. Haar ontkenning van de Armeense Genocide heeft Göktas alvast geen windeieren gelegd.”

Het Vlaams Belang hekelt het pervers effect van de dubbele nationaliteit en pleit al langer voor de afschaffing ervan. Zeker voor politieke mandatarissen is het hebben van een dubbele nationaliteit een fundamenteel probleem voor de partij. “Het probleem van de dubbele nationaliteit en de bijhorende belangenvermenging kan niet beter geïllustreerd worden dan door de benoeming van Göktas als minister in de Turkse regering”, besluit Van Grieken. “Niet alleen worden door het vasthouden aan de dubbele nationaliteit buitenlandse conflicten geïmporteerd zoals aangetoond met de recente rellen naar aanleiding van de Turkse verkiezingen. Politici hier moeten zich inzetten voor mensen hier en niet de belangen van buitenlandse dictators dienen.” Het Vlaams Belang kondigt aan de federale regering te zullen ondervragen over de kwestie en nogmaals te hameren op een verbod voor politieke mandatarissen om te beschikken over een dubbele nationaliteit.