Vlaams Belang over terreurproces: “Nu zorgen dat geen van de terroristen ooit nog vrijkomt”

25 jul 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang reageert tevreden op het schuldig bevinden van zes van de tien verdachten voor terroristische moord in het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016. De partij betreurt het evenwel dat de drie verdachten die de terroristen hielpen onderduiken niet schuldig bevonden zijn voor terroristische moord. “Gedurende het hele proces hebben deze terroristen de slachtoffers en de rechtstaat in het gezicht uitgelachen”, zegt voorzitter Tom van Grieken. “We kunnen nu alleen maar hopen dat het hof de allerhoogste strafmaat toepast en dat men ervoor zorgt dat geen enkele van deze terroristen ooit nog vrij rond kan lopen in onze samenleving. Levenslang moet voor terroristen echt ‘heel het leven lang’ betekenen.”

Het Vlaams Belang is tevreden dat de terroristen Osma Atar, Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi en Bilal El Makhoukhi schuldig zijn bevonden aan terroristische moord. Dat Sofien Ayari, Hervé Bayingana Muhirwa en Smail Farisi zijn vrijgesproken voor terroristische moord betreurt Van Grieken. “Zij hebben deze terroristen helpen onderduiken en hadden duidelijk alle sympathie voor deze islamistische moordenaars”, zegt de voorzitter. “Dat ze niet schuldig worden bevonden voor terroristische moord betekent dat ze misschien ooit vrij zullen komen. Levenslang moet voor terroristen echt ‘heel het leven lang’ betekenen.”

Gedurende het hele proces hebben deze terroristen de slachtoffers en de rechtstaat in het gezicht uitgelachen

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

Het proces kende een hobbelig parcours. Zo werd er door de advocaten van de verdachten ophef gemaakt over de glazen boxen waarin ze het proces moesten bijwonen. Volgens hen werd het beeld gecreëerd van ’beesten in een kooi’. De verdachten kregen hun zin en de boxen van zo’n 250.000 euro werden afgebroken. Ook erna waren er klachten van de verdediging over het feit dat ze naakt gefouilleerd werden. Uiteindelijk werden ook op dat vlak toegevingen gedaan. Het leidde het tot het voorlezen van geheime veiligheidsinformatie die de veiligheid van de agenten in het gedrang bracht.

“Gedurende het hele proces hebben deze terroristen de slachtoffers en de rechtstaat in het gezicht uitgelachen”, zegt Van Grieken. “Justitie heeft keer op keer gebogen en is keer op keer op hun belachelijke eisen ingegaan. Het is onvoorstelbaar dat de rechters niet inzien welk signaal ze daarmee gaven.” De aanslagen kostten uiteindelijk het leven aan 36 mensen.