Vlaams Belang lanceert petitie tegen onverdoofd slachten in Brussel

04 feb 2021 | Nieuws

Het was bij het aantreden van de nieuwe Brusselse regering al vreemd: een regering met groenen aan het roer waar een verbod op onverdoofd slachten niet in het regeerakkoord stond. Intussen zit de regering al een hele tijd in het zadel en blijft ze dit punt voor zich uit schuiven. Het Vlaams Belang wil nogmaals een krachtig signaal geven en lanceert daarom een petitie. “Als de groene regering dit voor zich uit blijft schuiven, zal Brussel binnenkort ook de hoofdstad van het dierenleed worden,” klinkt het.

Vandaag is het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest de enige regio in België waar onverdoofd slachten nog steeds is toegestaan. Al van bij de aanvang van de legislatuur vraagt het Vlaams Belang om ook in Brussel werk te maken van een verbod. De partij diende daartoe een voorstel in. Het was al opvallend dat een verbod op onverdoofd slachten niet in het Brusselse regeerakkoord stond, zeker omdat naar eigen zeggen diervriendelijke partijen als Ecolo en Groen mee de basis van de regering vormen. Fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael is dan ook scherp: “Ecolo en Groen hebben natuurlijk de afweging gemaakt: of we volgen ons programma en vaardigen een verbod uit, of we kiezen ervoor om onze islamitische achterban niet tegen de borst te stuiten. Het is het tweede geworden.”

Uiteindelijk verborg men zich achter het Europese Hof van Justitie, dat zich zou uitspreken over het bestaande verbod in Vlaanderen en Wallonië. Toen in december vorig jaar het Hof oordeelde dat het verbod overeind mocht blijven, lag de weg voor een parlementair initiatief volledig open. “Maar nu zegt men te willen wachten op een uitspraak van het Grondwettelijk Hof”, aldus Lootens-Stael. “Het voorstel van het Vlaams Belang werd tot vandaag door de meerderheid op slinkse wijze van de agenda afgehouden, waardoor we nog nergens staan.” 

“De groene regering blijft dit voor zich uit schuiven, waardoor Brussel de hoofdstad van het dierenleed zal worden”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

Intussen liet de Brusselse minister voor Leefmilieu en Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) weten op zoek te gaan naar “een akkoord tussen de geloofsgemeenschappen en de dierenwelzijnssector over een verbod over onverdoofd slachten”. Volgens Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere is dit niet meer dan een zoveelste vertragingsmanoeuvre. “Alle studies en bevragingen wijzen uit dat er ook in Brussel een groot draagvlak is voor een verbod. Toch blijft men het maar voor zich uit schuiven,” klinkt het. “De Brusselse regering kan intussen blijkbaar wel werk maken van een verbod op het houden van walvisachtigen of een verbod op de productie van foie gras. Nochtans werden er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij mijn weten nergens walvisachtigen gehouden en werd nergens foie gras geproduceerd. Wat er hier wel op grote schaal gebeurt, is onverdoofd slachten. Maar dat kan dan weer niet verboden worden. Wie gelooft dat nog?”

Het Vlaams Belang wil de druk opvoeren en lanceerde dan ook een petitie. De partij nodigt alle Brusselaars die het eens zijn met de inhoud van de petitie (www.stoponverdoofdslachten.be) om die te ondertekenen. “Het draagvlak voor een verbod in Brussel is groot. Met deze petitie willen we dat nogmaals aantonen. Brussel mag onder geen beding de hoofdstad van het dierenleed worden!”, aldus De Brabandere en Lootens-Stael.

⬛

Onverdoofd slachten moet in Brussel ook stoppen! Laat je stem horen en teken de petitie op www.stoponverdoofdslachten.be

Publiée par Vlaams Belang Brussel sur Jeudi 4 février 2021