Vlaams Belang lanceert mailcampagne: “Stop censuur”

28 mei 2021 | Nieuws

Wanneer de democratische rechtsstaat in gevaar is, is het de taak van de minister van Justitie om deze te beschermen. “Maar nu er censuur heerst en onze vrije meningsuiting en bijgevolg onze democratie in gevaar zijn, zoals het Voorpost-vonnis duidelijk aantoont, doet minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) niets. Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Hoog tijd om hem wakker te schudden en hem via een schrijfactie ertoe te bewegen zijn plicht te doen.” De partij lanceert nu een platform – op www.stopcensuur.be – waarbij burgers de minister hun bezorgdheid rond onze democratie en vrije meningsuiting kunnen overbrengen via een vooraf opgestelde mail.

Het Vlaams Belang is nog steeds geschokt over het vonnis dat de correctionele rechtbank van Mechelen op woensdag 26 mei uitsprak over vier leden van de nationalistische vereniging Voorpost. “Wegens het geweldloos tonen van een spandoek tegen islamisering werden er celstraffen uitgesproken tot zes maanden effectief”, aldus Van Grieken. “In dit land wordt over verkrachters en pedofielen doorgaans milder geoordeeld.” Het Vlaams Belang start daarom vrijdag een platform waarbij burgers minister Van Quickenborne direct kunnen mailen. De contactgegevens van de minister worden hierbij niet openbaar gemaakt. 

“Wanneer een mening strafbaar wordt, heerst de censuur en is democratie heel ver te zoeken”

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

Wat het Vlaams Belang uiteraard vooral zorgen baart, is het feit dat een mening, en niets meer dan dat, in dit land tot celstraffen kan leiden. “Zoiets acht je in een beschaafd, Europees land niet mogelijk, maar toch is het in Mechelen werkelijkheid geworden”, aldus nog Van Grieken. “En wanneer één rechter zich tot zoiets kan verlagen, kunnen in principe alle rechters dit.” Het Vlaams Belang is zich dan ook ten zeerste bewust van het gevaar dat van dit precedent uitgaat. “Niet enkel leden van Voorpost maar iedere burger kan op die manier worden aangepakt. Onze volledige democratie is dus in gevaar. Want zonder oppositie, zonder het recht op vrije meningen, wordt democratie onmogelijk.”

“Het is de dringende taak van een minister van Justitie om de democratische rechtsstaat te herstellen en te beschermen. Maar Vincent Van Quickenborne doet dit niet. Zijn stilzwijgen is oorverdovend en vooral veelzeggend”, besluit Van Grieken “Het is de hoogste tijd om de minister van zijn lethargie te genezen. Om deze reden lanceren we vandaag de website www.stopcensuur.be. Van Quickenborne moet door iedereen die onze democratie genegen is worden aangeschreven. Het zal een sterk signaal vormen tegen censuur en tegen verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting.”

⬛