“Vlaams Belang heeft een groot hart voor Brussel”

28 okt 2022 | Nieuws

Het Vlaams Belang heeft een groot hart voor Brussel. Dat was de stelling van voorzitter Tom Van Grieken op de regionale televisie van Bruzz. Opiniemaker Luckas Vander Taelen peilde in het programmaA La Carte onder meer naar zijn visie over de relatie tussen Brussel en de rest van Vlaanderen. “Bij een Vlaamse onafhankelijkheid zullen de Brusselaars uiteindelijk voor Vlaanderen kiezen”, voorspelt Van Grieken. “Brussel wordt dan de tweetalige hoofdstad van een onafhankelijk Vlaanderen, waarin wij de rechten van de Franstaligen zullen respecteren.”

Het gesprek maakt deel uit van een reeks op Bruzz, met als uitgangspunt de politiek geblokkeerde situatie in Brussel. “Op een bepaald moment is het misschien tijd om de knoop door te hakken. Ik ben het oprecht beu om te moeten smeken voor een beetje bevoegdheden. Dat Brussel daarbij een risico vormt, is waar. Maar verder doen zoals nu is een schande”, aldus Van Grieken. In tegenstelling tot N-VA-voorzitter Bart De Wever, die reeds eerder in het programma aan bod kwam, ziet de Vlaams Belang-voorzitter weinig heil in het scenario waar Vlaanderen en Wallonië Brussel samen zouden besturen. “Op die manier blokkeren we de boel nog meer. Brussel ligt in Vlaanderen en is de hoofdstad van waaruit Vlaanderen wordt bestuurd. Je geeft onze internationale springplank toch niet weg aan het armlastige Wallonië? Dat geeft ook een hoop last, en de verhouding tussen die twee is ook niet optimaal.”

Van Grieken benadrukte geen chaos te willen. “Na de soevereiniteitsverklaring van Vlaanderen nemen wij vijf jaar de tijd om van gemeenschap tot gemeenschap te onderhandelen. En wij hebben een groot hart voor Brussel. Het laatste wat ik zou willen, is dat Brussel en Wallonië in de armoede worden gestort. Solidariteit kan zelfs na de onafhankelijkheid behouden blijven. Maar de transfers moeten ooit aflopen. Dat is toch niet te veel gevraagd?”

Het gesprek ging tot slot ook over het multiculturele aspect van Brussel, dat 180 nationaliteiten kent. “Vele oudere, ook Franstalige, Brusselaars denken: ‘Hadden wij maar eerder naar het Vlaams Blok en Vlaams Belang geluisterd.’ Vandaag is nog maar een kwart van de Brusselse bevolking van Belgische origine”, merkte Van Grieken op. “Ik geloof dat geen multiculturele samenleving kan werken. Wel een multi-etnische: die klok gaan we nooit meer kunnen terugdraaien. Maar dat er een leitkultur moet zijn, lijkt mij de evidentie zelve. Multiculturalisme is eigenlijk diep racistisch, waarin men mensen blijft opdelen op hun afkomst in plaats van echt in de club te ontvangen.”