Vlaams Belang dringt aan op neutraliteit: “Hoofddoek is net teken ongelijkwaardigheid vrouw”

01 jun 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang noemt de benoeming van de Belgisch-Marokkaanse Ihsane Haouach – die ostentatief gekleed gaat in een hoofddoek, tot regeringscommissaris bij het instituut voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen “bijzonder cynisch”, dixit fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “De hoofddoek is net het symbool bij uitstek van de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man.” De partij wijst er verder uitdrukkelijk op dat een regeringsfunctionaris een publiek ambt heeft zoals een ambtenaar – en geen verkozen positie is. “Om de neutraliteit van de overheid te bewaren kan men dus geen hoofddoek dragen.”

Volgens het Vlaams Belang is de paars-groene meerderheid helemaal op hol geslagen. De groenen hebben ervoor geopteerd om de gesluierde Haouach te benoemen tot commissaris bij het instituut voor gelijkheid van man en vrouw. De partij hamert er echter op dat de staat neutraal moet zijn ten aanzien van haar burgers, ook in voorkomen. Dat het dan nog eens gaat over een functie rond de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, noemt het Vlaams Belang dan weer helemaal “absurd en cynisch”. De hoofddoek onderdrukt de vrouw net, klinkt het.

“Regeringscommissaris met hoofddoek ondermijnt neutraliteit van de staat én gelijkwaardigheid man en vrouw: de wereld op zijn kop”

“De hoofddoek – die opgelegd wordt in de islamitische shariawetten omdat de vrouw zich niet mag blootgeven aan mannen in het openbare leven, terwijl mannen mogen dragen wat ze willen – is een uitdrukkelijke negatie van de gelijkwaardigheid van man en vrouw”, aldus Pas. “Daarenboven moet de staat neutraal zijn in haar functioneren en voorkomen naar de staat toe. Een regeringscommissaris is een ambtenaar die de gehele overheid vertegenwoordigt, niet één partij.”

“Het is verder opmerkelijk hoe Vooruit-voorzitter Conner Rousseau – die recent nog zei dat men best een verbod tegen de hoofddoek invoert voor alle meisjes jonger dan 16, maar daarna ons gelijkaardig voorstel daaromtrent niet steunde – nu de discussie volstrekt uit de weg gaat en en zegt dat we ‘ons beter zorgen maken over iets anders. “Als MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de linkse partijen zoals PS, Ecolo, Groen en Vooruit verwijt om ‘het principe van de neutraliteit van de staat, waarvoor ze altijd heeft geijverd, op te offeren om electoraal te scoren bij allochtone gemeenschappen’ heeft hij 100% gelijk”.

⬛