Vlaams Belang: “Dringend strategie nodig tegen moslimradicalisme in Brusselse scholen”

30 okt 2020 | Persberichten

Het Brusselse Vlaams Belang wil in de Nederlandstalige Brusselse scholen een structurele ondersteuning en strategie tegen moslimradicalisme. Het reageert daarbij op een opmerkelijk interview met Montasser AlDe’emeh die in het GO!-Onderwijs actief is in het tegengaan van radicale islamistische denkbeelden. 

De verschrikkelijke moord op leraar Samuel Paty in Frankrijk veroorzaakte een schokgolf door Frankrijk en stelt de Westerse verhoudingen met de islamitische wereld op scherp. De recente golf van aanslagen door islamisten in Frankrijk, opgejut door een groot deel van de radicale islamwereld, toont aan dat wat in de scholen gebeurt, niet kan onderschat worden.

Ook in Brussel is er wat aan de hand. Arabist en anti-radicaliseringsexpert Montasser AlDe’emeh beschrijft in een recent boek een aantal situaties en denkbeelden die in de Brusselse scholen leven en wil ze tegengaan. Het GO!-onderwijs wil daarmee aan de slag maar algemeen directeur van GO!-Scholengroep Brussel, Jurgen Wayenberg, vindt dat er nog te weinig aandacht is van overheidswege rond moslimradicalisme. Het Vlaams Belang is het daarmee eens.

“Wanneer een kleuter een andere lastigvalt omwille van een boterham met ham moet leerkracht weten hoe in te grijpen”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

Fractievoorzitter in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) bevroeg daarom in de Vlaamse Gemeenschapscommissie collegelid Sven Gatz (Open Vld) over hoe in Brusselse scholen islamistische ideeën en moslimradicalisme worden opgevolgd.

De Vlaams Belanger pleitte hierbij voor “een sterkere strategie tegen moslimradicalisme, opgezet in samenspraak met de juiste mensen en met de nodige middelen om de inspanningen tegen de beschreven situaties te stroomlijnen en de strijd tegen islamistische radicalisering te versterken”, aldus Lootens-Stael. “Wanneer een kleuter een andere kleuter lastigvalt omwille van een boterham met hesp dan zou elke onderwijskracht moeten weten hoe in te grijpen en hoe te reageren. Vorming voor iedereen en een draaiboek is het minste wat we kunnen verwachten.”