Vlaams Belang: “Dit is een stadsguerrilla tegen hulpdiensten Brussel”

07 sep 2020 | Persberichten

De aanvallen op politie, brandweer en andere hulpdiensten zijn volgens Vlaams Belang Brussel een test voor de Brusselse autoriteiten. Gaat men dit snel onder controle brengen of hollen de betrokken jongemannen richting terrorisme en zwaar banditisme? Snel en efficiënt ingrijpen is nodig. Deze veelal allochtone delinquenten, maar ook hun ouders moeten snel de gevolgen voelen.” De rechtsnationale partij denkt hierbij aan snelrecht en het opschorten van het recht op kindergeld. 

Dit weekend werd de brandweer bij een interventie in de Marollen opnieuw aangevallen door jongeren. Eind augustus ging het nog over flessen die gebruikt werden als projectielen in wat een opgezette hinderlaag was, blijkbaar bedoeld als een soort generale repetitie. Ook deze keer ging het over een hinderlaag. Jongemannen staken een voertuig en vuilcontainers in brand en vielen daarna de brandweer aan. De flessen waren dit maal gevuld met een brandbare vloeistof en als molotovcocktail ingezet, een geducht wapen in urbane guerrilla-oorlogsvoering. In een gesprek in De Ochtend op Radio 1 noemde Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a) het geweld tegen de Brusselse brandweer ‘absoluut onaanvaardbaar’. De daders moeten volgens hem veel sneller gestraft worden dan nu het geval is.

Het Vlaams Belang Brussel is ietwat blij met de uitspraken van Smet, maar verwacht nu van het Gewest echte daden om de hulpdiensten te beschermen. Dat minister-president Rudi Vervoort (PS) hierbij weigerde om over de incidenten te spreken op Radio 1 stelt alvast niet gerust, meent de rechtsnationalistische partij.

Lootens-Stael (VB): “Ook ouders van hulpdiensten-aanvallers verantwoordelijk, kindergeld afnemen logische stap”

“Jongeren testen hier een stadsguerrilla uit door constant onze hulpdiensten aan te vallen. Beseffen de Brusselse regering en minister-president Rudi Vervoortdie toch bevoegd is voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid, wel de ernst en de dringendheid van de situatie?”, zo vraagt Brussels voorzitter van het Vlaams Belang, senator Bob De Brabandere zich af. “Er moeten inderdaad snelle straffen komen, maar daarvoor moeten de daders snel worden gevat en voor de rechter komen. Dat is een zaak voor Justitie. En het is een publiek geheim dat het Franstalige parket in Brussel niet echt uitblinkt in daadkracht. Daarom moet Vervoort het voortouw nemen en samen met de hulpdiensten en alle betrokkenen overleggen en prioriteit vragen aan Justitie.” 

Tevens fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement, Dominiek Lootens-Stael, is voorzichtig positief over de aandacht van Smet: “In mijn ingediende vraag voor het parlement suggereer ik op de brandweerwagens camera’s te plaatsen, ik merk nu dat Smet dit voorstel, dat van de brandweer zelf komt, ook overneemt. Zo kunnen daders hopelijk sneller gestraft worden. Ik pleit verder voor het afnemen van het recht op kindergeld voor de ouders van de meervoudige minderjarige daders. Want zoals de politie ook observeert, is dit tevens een verantwoordelijkheid voor de ouders.”

Ook in de Kamer plant het Vlaams Belang actie. Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) diende met dit opzet een interpellatie in bij binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). “De federale politieleiding mag de mensen op het terrein niet in de steek laten en met voldoende en de juiste middelen ondersteunen.”