Vivaldi gelooft zelf niet meer in pensioenhervorming

08 mei 2023 | Nieuws

Zolang de betaalbaarheid van de pensioenen niet gegarandeerd wordt, kan België geen aanspraak maken op 847 miljoen euro aan Europees relancegeld. Om de geplande relanceprojecten te kunnen financieren, gaat de Vivaldi-regering een lening aan waarop extra intresten betaald zullen moeten worden. “In feite geven de regeringspartijen toe dat ze zelf niet meer geloven in de realisatie van een pensioenhervorming”, zegt Kamerlid Ellen Samyn.

De Vivaldi-regering had zichzelf de doelstelling opgelegd om de betaalbaarheid van de pensioenen te garanderen. Dit gaven ze door als voorwaarde aan de Europese Commissie om aanspraak te kunnen maken op de eerste schijf van 847 miljoen euro Europees relancegeld. Onder impuls van de socialisten rekende Vivaldi zich al rijk en zouden de Europese miljoenen gebruikt worden voor allerhande relanceprojecten. Tevergeefs, want de beloofde pensioenhervorming is er nog steeds niet. Om de projecten alsnog te kunnen financieren gaat Vivaldi een lening aan waarop extra intresten betaald zullen moeten worden. 

Vivaldi breekt de schouders van de toekomstige generaties

Ellen Samyn

Kamerlid, Vlaams Belang

“Waanzin”, vindt Samyn. “In feite geeft de Vivaldi-regering toe dat ze zelf niet meer gelooft in de realisatie van een pensioenhervorming. In plaats van de pensioenen te hervormen en het broodnodige relancegeld binnen te rijven, steekt Vivaldi zijn kop in het zand. Deze regering breekt de schouders van de toekomstige generaties Vlamingen.”  

De nieuwe lening van de regering-De Croo zullen de toekomstige generaties moeten afbetalen, de stijgende rente incluis. “Cd&v en Open Vld staan erbij en kijken ernaar, maar doen niets terwijl de bom onder de Vlaamse welvaart alsmaar groter wordt”, zegt Samyn. “De toekomstige generaties betalen het gelag. Bovenop de pensioenonzekerheid die momenteel heerst, zullen zij de schuldenberg moeten terugbetalen.” 

Professor Stijn Baert smeekte de Vlaamse Vivaldi-partijen het financiële wanbestuur van de PS een halt toe te roepen en de schouders van zijn generatie niet te breken. “Het is duidelijk dat zijn smeekbede in dovemansoren gevallen is”, besluit Samyn. “Vivaldi breekt de schouders van de toekomstige generaties Vlamingen.”