Twintigtal verloren of gestolen wapens van Defensie onvindbaar

05 nov 2021 | Nieuws

Onlangs maakte Sudinfo bekend dat de voorbije vijf jaar (2016-2020) maar liefst 5.521 gevallen van gestolen of verloren materiaal bij Defensie geregistreerd werden. Onder dit gestolen materiaal bevinden zich onder meer wapens en munitie. Zo’n twintigtal wapens blijft onvindbaar. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf zelf de cijfers vrij. Het Vlaams Belang reageert bij monde van Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier verontrust, maar niet verwonderd: “Geen wonder dat Jürgen Conings spoorloos kon verdwijnen met een half wapendepot in de rugzak.”

Van de 5.521 gevallen van verloren of gestolen defensiemateriaal de voorbije vijf jaar zijn meer dan twintig wapens niet meer teruggevonden. Het doet denken aan de ophefmakende verdwijning van de militair Jürgen Conings, die met vier raketlanceerders, een machinegeweer, een pistool, een kogelwerende vest en meer dan 2.000 patronen aan de haal ging.

“Als zo onachtzaam met materiaalveiligheid wordt omgesprongen door dit beleid, is het wachten op het volgende ongeluk”, zegt Ponthier. “Er moeten dringend betere procedures komen naar dit soort materiaalverlies. Bovendien moet er een audit georganiseerd worden om beter te begrijpen waar het allemaal misloopt.”

Ponthier legt alvast verantwoordelijkheid bij zowel het huidige beleid als de voorgaande regeringen. “Dit probleem is er niet op 1, 2, 3 gekomen”. Volgens Ponthier is dit, zoals de zaak-Conings, onder meer een gevolg van decennialange besparingsrondes bij Defensie, waaronder veiligheidsprocedures beginnen lijden en geklungel vrij spel kreeg. “Het is hoog tijd om slimmer te investeren in onze Defensie, ook inzake procedurele veiligheid. Deze paarsgroene regering moet dan ook dringend stoppen met onze historisch ondergefinancierde Defensie stiefmoederlijk te behandelen.”