Tweede moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen vrij: “Onaanvaardbaar”

21 dec 2021 | Nieuws

“We zullen nooit aanvaarden dat meedogenloze gangsters en moordenaars vervroegd op vrije voeten komen.” Dat is de heldere reactie van Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) nadat duidelijk werd dat ook Hassan Iasir, de tweede moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen, vrij wordt gelaten. Van Nieuwenhuysen werd slechts in 2007 van het leven werd beroofd tijdens een schietpartij, amper 14 jaar geleden.

Enkel de derde moordenaar Van Nieuwenhuysen verblijft nog in de gevangenis. Eind december 2007 werden zij en haar collega onder vuur genomen door drie allochtone gangsters met een hevig strafblad: Noureddine Cheikhni, Hassan Iasir en Galip Kurum. Van Nieuwhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega zwaargewond. Maar ondanks de brutale moord en de hevige voorafgaande veroordelingen, zit enkel nog Kurum in de cel. De andere gangsters zijn beiden op vrije voeten. 

“Leren we dan echt nooit onze les?”

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

“Kunnen we dan werkelijk nooit onze les leren?”, vraagt Depoortere. “Moeten we telkens wachten tot zware recidivisten een letterlijke moord plegen om in te grijpen? Maar zelfs dat doet de Belgische overheid niet, want alsnog wordt scrupuleloos geboefte vrijgelaten zodat ze nieuwe misdaden kunnen begaan!” Amper 14 jaar na de dood van de piepjonge Van Nieuwenhuysen zijn twee van haar moordenaars al terug op onze straten. Nochtans kreeg het misdadige trio 30 jaar cel. “Gewetenloze moord – zeker door zij met een strafblad – moet levenslang bestraft worden, maar dat zelfs 30 jaar celstraf niet volledig moet worden uitgezeten in België, is uitermate wraakroepend.”

“Ons medeleven en begrip gaat dan ook uit naar de nabestaanden van Van Nieuwhuyzen en al haar collega’s die nu in feite de zoveelste klap in het gezicht vanwege Justitie moeten incasseren”, besluit Depoortere. “Wij van het Vlaams Belang gaan nooit aanvaarden dat dergelijke gewetensloze schurken zoals Cheikni, Iasir en Kurum vrij kunnen komen. Nooit vergeten en nooit vergeven.”