“Turkije moordt op Europees grondgebied”

19 mrt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang interpelleerde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) over moorden op Koerden die in Europa plaatsvinden op aanstichten van het regime in Turkije. “Het uitloven van premies om iemand gevangen te nemen of zelfs te doden, nota bene op Europees grondgebied, zijn onduldbare praktijken”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “Deze vorm van Turks staatsterrorisme moet streng veroordeeld worden.”

Een voormalig hoofd van de Turkse inlichtingendienst MIT, Ismail Hakkı Pekin, heeft voor een Turkse TV-zender verbijsterende verklaringen en bekentenissen gedaan over het vermoorden van Koerden in Europa. “De heer Pekin verklaarde onomwonden dat het regime in Turkije er alles aan moet doen om Koerdische leiders uit de weg te ruimen”, aldus Samyn. “Het betreft Koerden die op een zwarte lijst staan en zich op Europees grondgebied bevinden.” Bovendien bekende Pekin dat de moord op drie Koerdische politica’s in Parijs in 2013 een staatsoperatie was, waarmee hij dus openlijk toegaf dat de MIT aan de basis lag van de moorden.

“Of het nu gaat om het inzetten van jihadstrijders in Nagorno-Karabach, of om het vermoorden van Koerden in Europa, onder Erdogan is Turkije een schurkenstaat geworden”

Ellen Samyn

Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Er zouden intussen duidelijke bewijzen en indicaties zijn dat de Turkse staat opnieuw moordaanslagen plant op Koerden in West-Europese landen”, vervolgt Samyn. “Met name België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Er zouden zomaar eventjes 1.300 personen in het buitenland geviseerd worden.” De Turkse inlichtingendienst zou bovendien ‘aanmoedigingspremies’ uitloven om premiejagers aan te moedigen om iemand op die zwarte lijst gevangen te nemen of zelfs te doden.

“Vanuit het perspectief van Internationaal Recht is dit niet alleen een misdaad, maar ook een regelrechte aanval op de soevereiniteit van de betrokken Europese lidstaten”, besluit Samyn. “Het Vlaams Belang zal derhalve alle mogelijke parlementaire middelen inschakelen om Turkije ter orde te roepen en deze vorm van staatsterrorisme op het Europees grondgebied streng te veroordelen.”

⬛