Stilgevallen kusttrein bewijst veiligheidsprobleem NMBS

23 mei 2022 | Nieuws

Volgens de federale politie werd er in de bomvolle kusttrein, die zondagavond stilviel tussen Merelbeke en Melle, aan de noodrem getrokken. “Het gaat om Brusselse allochtone jongemannen, die niet alleen hun eigen leven in gevaar brachten door over de sporen te lopen, maar ook dat van alle aanwezige passagiers”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Dit bewijst nog maar eens dat er te weinig veiligheidspersoneel is bij de NMBS en dat leidt tot een veiligheidsprobleem.”

De federale politie zegt dat in de kusttrein die zondagavond onderweg was van Oostende naar Brussel een gevecht is uitgebroken tussen mensen van allochtone origine, waarna in de tumult hiervan er iemand aan de noodrem heeft getrokken. Hierdoor kwam de bomvolle trein rond 19:35 tot stilstand tussen Merelbeke en Melle. Daarnaast viel de airco ook uit, waardoor de duizend reizigers aan boord meer dan een uur vast zaten in bloedhete wagons. Volgens ooggetuigen zijn een aantal jongeren ook uitgestapt en over de sporen beginnen lopen. 

“Als er zo makkelijk sabotage kan gebeuren op de trein, is er duidelijk een veiligheidsprobleem bij de NMBS”

Frank Troosters

Kamerlid, Vlaams Belang

“Dat een gevecht op de trein zo makkelijk kan escaleren, toont aan dat het personeelsprobleem bij de NMBS niet alleen tot minder treinen leidt, maar ook een veiligheidsprobleem als gevolg heeft”, zegt Troosters. “De daling van het personeelskader bij de spoorwegpolitie was al een slechte zaak, maar gecombineerd met het tekort aan veiligheidspersoneel van de NMBS leidt dit nu tot ronduit groteske toestanden.”

Troosters hoopt dat de daders snel gepakt zullen worden en herhaalt zijn pleidooi voor een strengere aanpak van vandalisme. “Dit voorval toont nog maar eens het gebrek aan veiligheid op het openbaar vervoer aan. Ik zal bevoegd minister Georges Gilkinet (Ecolo) hier woensdag over aanpakken in het parlement en hem vragen wat hij aan het personeelsprobleem zal doen.”