Pleidooi voor verdere samenwerking met Orbán in Hongaarse krant

25 apr 2021 | Nieuws

Voorzitter Tom Van Grieken siert vandaag de voorpagina van de Hongaarse Krant Magyar Hirlap. In een uitgebreid weekendinterview laat hij zich enthousiast uit over een mogelijke samenwerking met het Fidesz van Victor Orbán. “Ik kijk uiteraard uit naar een verdere samenwerking”, zegt Van grieken. “We delen heel wat waarden en overtuigingen met Fidesz. Net zoals de Hongaren willen ook wij een Europa waar onze identiteit, onze belangen en onze cultuur voorop staan.”

De aanleiding van het interview is de recente toetreding van Fidesz tot de EC/DA-fractie in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, waar voorzitter Tom Van Grieken en senator Bob De Brabandere namens Vlaams Belang ook deel van uitmaken. De EC/DA fractie is een megafractie, waarin conservatieve én identitaire partijen de krachten hebben gebundeld. Van Grieken vertelde de Hongaarse krant Magyar Hirlap alvast dat hij hoopt dat de toetreding tot de fractie in PACE geen eindpunt maar een startpunt is voor verdere samenwerking, ook in het Europees Parlement. 

“Fidesz en Orbán zijn een voorbeeld!”

In het interview wordt hem gevraagd hoe er in België naar Orbán wordt gekeken. Van Grieken legt uit dat de media in België er unaniem naar streven om hem en zijn partij af te schilderen als de baarlijke duivel, maar dat hij daar uiteraard niet veel van gelooft. Integendeel zelfs. “Viktor Orbán is een voorbeeld. Hadden wij maar een premier die de Europese waarden zo hard verdedigt als hem!”

Uiteraard gaat de hoofdmoot van het interview wel over een eventuele verdere samenwerking, ook in het Europees Parlement. “Ik kijk uiteraard uit naar een verdere samenwerking. We delen heel wat waarden en overtuigingen met Fidesz. Net zoals de Hongaren willen ook wij een Europa waar onze identiteit, onze belangen en onze cultuur voorop staan,” aldus de Vlaams Belang-voorzitter. 

Culturele verschillen binnen Europa een rijkdom

Hij krijgt ook voor de voeten geworpen dat linkse partijen rechts ervan beschuldigen niet te kunnen samenwerken, maar verwerpt die stelling vol overtuiging.

“In tegenstelling tot links-liberalen geloof ik dat diversiteit een rijkdom is”, besluit Van Grieken. “Maar een ander soort diversiteit dan zij verdedigen natuurlijk. Geef mij maar Europese diversiteit. Europa moet Europa blijven. Zij willen Europa dan wel veranderen in een continent waar al de Europese eigenheid en soevereiniteit verdwenen is, ik wil die net beschermen. Dat leidt er automatisch ook toe dat identitaire en conservatieve partijen het gewoon zijn om elkaars eigenheid en culturele verschillen te erkennen. Net uit respect voor wat ons bindt, onze liefde voor Europa, accepteren we die verschillen.”

⬛