Paars-groene energiefactuur duwt mensen in energiearmoede

06 okt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang wil de energiefactuur dringend naar omlaag. Nieuwe informatie vanwege energieregulator Creg waarschuwt immers opnieuw voor immense stijgingen. “Belastingfacturen worden in dit land ‘energiefactuur’ genoemd”, zegt volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel. “Een wantoestand waar nu, zonder enig uitstel, komaf mee moet worden gemaakt. Ondertussen hebben immers al een miljoen gezinnen nood aan een sociaal tarief!” 

“Gisteren waarschuwde de federale energieregulator Creg ook nog dat gezinnen met een variabel energiecontract een jaarfactuur kunnen krijgen die minstens 700 euro hoger zal uitvallen”, aldus Van Lommel. “En dat terwijl in de regeerverklaring vorig jaar nog duidelijk te lezen stond dat paars-groen de armoede ging bestrijden en daarbij vooral ging focussen op energie- en waterarmoede.”

“Slechts 36 procent van de energiefactuur bestaat uit werkelijke energiekost”

Reccino Van Lommel

Kamerlid, Vlaams Belang

“Vooreerst moet het btw-tarief verlaagd worden van 21 procent naar 6 procent. Energie is immers geen luxe- maar een basisgoed”, vervolgt Van Lommel, die erop wijst dat deze verlaging bij de vorige verkiezingen ook nog een speerpunt was van regeringspartijen Vooruit en Groen. “Volgens minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft niet iedereen de btw-verlaging nodig. Ze treft hiermee de middenklasse, ook de lagere middenklasse, die geconfronteerd wordt met een hogere energiefactuur en ook al betaalt voor de bijpassing van het sociaal tarief.”

“En daarnaast moeten alle verborgen heffingen en taksen uit de energiefactuur en naar de algemene begroting worden overgebracht”, zo besluit Van Lommel. “Als de overheid allerlei dure projecten wil organiseren zoals groene-stroom-certificaten of windmolenparken – dan moet dat met de eigen middelen van de overheid gebeuren en op een transparante manier. De energiefactuur is niet de plek om geld uit te persen wanneer men zelf voor iets niet wil betalen.”