Paars-groen wil verbrandingsmotoren verbieden, vervuilt er zelf mee op los

29 mrt 2021 | Nieuws

“Op het vlak van mobiliteit neemt de regering alle nodige maatregelen om het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmiddelen aan te moedigen”, zo klonk het eind 2020 in de formatienota van de regering-De Croo. Het Vlaams Belang stelt echter vast dat de regering zelf opnieuw weigert het goede voorbeeld te geven. “Het uitgebreide wagenpark van de kabinetten telt heel wat verbrandingsmotoren, maar amper één elektrische wagen”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas die de cijfers verzamelde.

De ambities van de paars-groene regering waren bij haar aantreden niet min. “Om de luchtkwaliteit te verbeteren en de klimaatimpact van ons transport te verminderen en de innovatie in de autosector aan te moedigen, zal de regering werken aan een geleidelijke uitfasering van de verkoop van niet zero-emissie auto’s”, zo stelt actiepunt 225 in de formatienota van de regering. Wie echter zou denken dat de regering het goede voorbeeld zou geven, is er aan voor de moeite.

“Je kan als regering niet aan de bevolking vragen om geen verbrandingsmotoren meer te kopen om dan zelf er op los te vervuilen”

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“De verschillende ministeriële kabinetten hebben in totaal meer dan 50 dienstwagens”, zegt Pas, die hierover vragen stelde aan de regering. Enkel PS-minister Pierre-Yves Dermagne vond het nog niet nodig om te antwoorden op de vragen. Van de 49 gekende wagens van de kabinetten blijken er 26 diesels te zijn, 15 hybride voertuigen, 7 benzinewagens en amper één elektrisch voertuig. Geen enkel kabinet stelt alternatieven zoals fietsen of elektrische steps ter beschikking voor korte verplaatsingen.

“Van een regering waarin de groene partijen de plak zwaaien, hadden we beter verwacht”, verklaart Barbara Pas. “Maar opnieuw komt de paars-groene regering niet verder dan met het moraliserende vingertje naar de bevolking te zwaaien en het uiten van mooie intenties, zonder dat die ooit in daden worden omgezet”.

Slechtste leerlingen van de paars-groene klas zijn de kabinetten van CD&V (geen enkele elektrische wagen en geen enkele hybride wagen – slechts benzine- en dieselwagens). De meeste wagens vinden we op de Open Vld-kabinetten: 14, waarvan 10 diesels. Het kabinet van premier De Croo alleen al telt maar liefst 5 dienstwagens – allemaal diesels. “Tijd voor de ministers en staatssecretarissen om het goede voorbeeld te geven”, besluit Pas. “Je kan als regering niet aan de bevolking vragen om milieuvriendelijke wagens te kopen of de wagen zoveel mogelijk te laten staan, en zelf voor iedere verplaatsing gebruik maken van dure diesels.”

⬛