Oudejaarsgeweld Brussel: “Gewoon de culminatie van het non-beleid gedurende de rest van het jaar”

01 jan 2024 | Nieuws

Zeer voorspelbaar liep het ook deze Oudejaar in Brussel opnieuw uit de hand. Zogenaamde “jongeren” lieten zich met vandalisme, brandstichtingen en geweld opnieuw van hun beste kant zien. Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere: “Het geweld op Oudejaar is gewoon de culminatie van het non-beleid gedurende de rest van het jaar.”

Brandstichtingen, vandalisme en geweld, zijn niet alleen op Oudejaar een probleem in Brussel, maar elke dag van elke week van elke maand van het jaar. Dat is althans de boodschap van senator Bob De Brabandere, die geen blad voor de mond houdt. “We wisten dat het op Oudejaar uit de hand zou lopen. Waarom? Omdat we weten dat het verantwoordelijke crapuul gewoon vrij rondloopt in onze stad. Het geweld op Oudejaar is gewoon de culminatie van het non-beleid gedurende de rest van het jaar.”

Dominiek Lootens-Stael, fractievoorzitter in het Brussels Parlement treedt hem daarin bij: “Er is echt niemand nog verrast over het feit dat er criminele feiten gepleegd worden bij de jaarwisseling. Het enige dat men moeilijk kan inschatten is de schaal waarop. Dat dit zo vanzelfsprekend is geworden, moet ons grote zorgen baren.”

Alle beleidspartijen hebben de situatie laten verrotten

Bob De Brabandere

Senator, Vlaams Belang

De partij wijst met de vinger naar alle beleidspartijen van de afgelopen jaren die de situatie hebben laten verrotten. “Pas als de situatie in het Zuidstation nationaal nieuws werd, vond men het nodig om iets te ondernemen”, aldus Lootens-Stael. “En dat is nog het schandaligste: in de rest van Brussel neemt de onveiligheid nog tot op de dag van vandaag gewoon toe.” 

Bob De Brabandere wijst er op dat er maar één oplossing is om het geweld op Oudejaar in te dammen: “In Antwerpen geeft men enkele gekende relschoppers een avondje huisarrest, maar dat is een pleister op een gapende wonde. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat heel wat van de oudejaarsrelschoppers in Brussel al lang gekend zijn voor andere feiten en dus sowieso niet op vrije voeten hadden mogen zijn. De enige oplossing is dus élke dag van het jaar werk te maken van een lik-op-stukbeleid en snelrecht en zo de veiligheid élke dag te garanderen. Dan zal het op Oudejaar ook wel meevallen.”