Opstelletje voor groepsverkrachting? Harde aanpak!

07 okt 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het gebrek aan bestraffing voor ernstige misdrijven als verkrachting. “Voor een Brusselse rechtbank hoeven zes mannen die deelnamen aan een groepsverkrachting van een minderjarig meisje niet eens naar de cel”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “In plaats daarvan moeten ze een opstel over respect voor vrouwen schrijven. Als signaal naar nieuwe potentiële daders toe kan dat tellen. Is dit nu de strengere, rechtvaardigere justitie waar Van Quickenborne al meer dan een jaar mee uitpakt?”

De mannen hadden zich vorig jaar in een Brusselse Airbnb vergrepen aan een meisje dat op basis van beelden op sociale media 16 jaar oud geschat werd. “Ik kan me uiteraard niet uitspreken over de grond van de zaak”, aldus Bury. “Maar in een zogeheten rechtstaat mag men rechtvaardige bestraffingen verwachten en niet dat verkrachters een tekst over gelijkheid van man en vrouw mogen schrijven om uit de cel te kunnen blijven.”

“Een zachte aanpak, zoals bij deze groepsverkrachting, leidt alleen maar tot harde criminaliteit”

Katleen Bury

Kamerlid, Vlaams Belang

“Straffeloosheid in geval van verkrachtingen is helaas niet uitzonderlijk en beperkt zich zeker niet tot Brussel”, vervolgt Bury. “Het is het gevolg van een nefaste linkse visie op Justitie waarin een gevangenis pas opduikt wanneer alle alternatieven uitgeput zijn en waarin zogenaamde detentieschade zwaarder doorweegt dan schade die slachtoffers lijden.”

“Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde eerder al aan seksuele misdrijven voortaan zwaarder te bestraffen, maar dat deed zijn voorganger Koen Geens (CD&V) ook al – helaas is er nog niets veranderd”, besluit Bury. “We zullen hier nauwgezet op toezien. De samenleving moet zo goed mogelijk beschermd worden tegen dit soort criminelen.”