Ondanks voornemens groeit btw-kloof onder Vivaldi

21 aug 2023 | Nieuws

De Belgische fiscus loopt jaarlijks 11 miljard euro mis aan btw-inkomsten. “De buurlanden slagen er veel beter in om die te innen”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het stond nochtans in het Vivaldi-regeerakkoord om hier iets aan te doen. Weer een van de vele voornemens waar de federale regering niets van in huis heeft gebracht.”

Uit een studie van het IMF blijkt dat de Belgische fiscus jaarlijks een vijfde van de op producten en diensten verschuldigde btw misloopt. De cijfers zijn volgens de Tijd iets beter dan tijdens de coronajaren, maar blijven met jaarlijks 11 miljard euro hoog in vergelijking met de buurlanden. In het Vivaldi-regeerakkoord stond nochtans dat er maatregelen zullen worden genomen om de btw-kloof tussen datgene wat de overheid zou moeten ontvangen en dat wat de overheid werkelijk wint, te verkleinen tot het niveau van onze buurlanden. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) volgt zijn administratie nauw op wat er bij de buurlanden en op Europees niveau gebeurt.

Vivaldi is er niet in geslaagd om iets aan de BTW-kloof te doen

Wouter Vermeersch

Kamerlid, Vlaams Belang

“De regering is er duidelijk niet in geslaagd om iets aan de btw-kloof te doen”, zegt Vermeersch. “De buurlanden slagen er veel beter in om de consumptietaksen die ze heffen ook daadwerkelijk te innen. Hierdoor wordt het verschil met het buitenland nog groter.”

Het Vlaams Belang ondervroeg Van Peteghem over de btw-kloof, maar volgens de minister is het nog te vroeg om beleidsmaatregelen te nemen. “Het stond nochtans in het Vivaldi-regeerakkoord om hier iets aan te doen”, aldus Vermeersch. “Ik vraag mij af wanneer Van Peteghem in actie zal schieten, aangezien zijn termijn als minister er bijna opzit. We stellen vast dat dit weer een van de vele voornemens was waar de federale regering niets van in huis heeft gebracht.”