Onbetaalbare energiefactuur? Niet het probleem van Groen…

21 dec 2021 | Nieuws

De gasfactuur voor gezinnen is het afgelopen jaar maar liefst verdrievoudigd, zo berekende De Tijd. Het gemiddelde Vlaamse gezin zag in 2020 de gasfactuur stijgen van 935 euro naar 2.709 euro, terwijl ook de algemene energiefactuur stevig steeg. Onbetaalbaar dus voor vele gezinnen.

“Alhoewel energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) beloofde het uitgebreid sociaal tarief te verlengen voor het jaar 2022, blijkt uit de begroting dat er slechts geld voorzien is voor een verlenging tot 31 maart”, zo stelde Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch vast. “Het half miljoen gezinnen dat geniet van het uitgebreide sociaal tarief staat vanaf 1 april dus – letterlijk en figuurlijk – in de kou. Hen wacht een torenhoge energiefactuur”

Tijdens de begrotingsbespreking in de Kamer dinsdag, vroeg Vermeersch dan ook aan Groen-parlementslid Dieter Van Besien of Groen de uitbreiding van het sociaal tarief op de regeringstafel zou leggen zodat de energiefactuur voor iedereen tot ergens een beetje draagbaar zou kunnen blijven. Het antwoord van Van Besien was veelzeggend: “Daar ga ik niet op antwoorden!”

Voor de goede verstaander: neen dus. Groen zorgt er wel voor dat uw energiefactuur astronomische bedragen aanneemt, maar er voor zorgen dat de Vlaming die factuur ook kan betalen, dat is niet hun zorg. En zo blijft ‘Te veel poen? Stem Groen’ helaas een waarheid als een koe.