Nieuwe aanval op agent: Vlaams Belang eist hoorzitting

22 nov 2022 | Nieuws

Nadat gisteravond in Schaarbeek, in de buurt van het Brusselse Noordstation, opnieuw een agent met een mes is aangevallen, eist Vlaams Belang dat er snel hoorzittingen komen rond geweld tegen politie. “Net op het moment dat in de commissie Binnenlandse Zaken en Justitie een regeling van hoorzittingen wordt besproken eis ik dat er niet meer getreuzeld wordt“, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Deze hoorzittingen mogen niet op de lange baan worden geschoven.”

“De meerderheidspartijen pogen het sop en de kool te sparen door de hoorzittingen op de lange baan te schuiven of te verbreden naar meer algemene thema’s”, aldus Depoortere. “Er is nu genoeg getreuzeld. We moeten ons focussen op de toegenomen onveiligheid in Brussel en andere grootsteden, en op de bestrijding van het toenemend geweld tegen politie. Ik voel nu al dat de meerderheidspartijen bang zijn om man en paard te noemen en liever de vis willen verdrinken in een ‘breder’ debat.”

De commissievoorzitter doelt daarbij op het voorstel van cd&v-Kamerlid Franky Demon die al voorstelde om het debat uit te breiden naar de opvang van geesteszieken. “Maar de feiten van geweld stapelen zich nog steeds op”, vervolgt Depoortere, “er is al een dode gevallen en de situatie dreigt nog verder te escaleren.”

“Gisteravond viel een man een agent aan met een cuttermes. Gelukkig kon die agent dit keer de aanval afweren, maar het is tijd dat er krachtiger wordt opgetreden tegen geweld”, besluit

Depoortere, die minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zal ondervragen over de feiten. “Het is op korte tijd al de tweede mesaanval tegen de Brusselse politie. Op 10 november werd agent Thomas Montjoie vermoord door islamist Yassine Mahi, die hem neerstak in zijn hals. De jonge politieagent overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Zijn collega Jason P. kreeg een messteek in de linkerarm, maar overleefde de aanslag.”