“Naïeve paars-groene dogma’s ondermijnen Defensie”

02 nov 2022 | Nieuws

De paars-groene regering heeft een uitgebreid advies waarin de defensiestaf pleit voor de bewapening van drones, naast zich neergelegd. De regeringspartijen hadden ethische bezwaren tegen bewapende drones en kochten dan maar onbewapende SkyGuardian-verkenningsdrones”, zegt Kamerlid Steven Creyelman. “Dit is een onverantwoorde verspilling van belastinggeld en een ondermijning van Defensie. We gaan vroeg of laat toch offensieve drones moeten aankopen. Een leger is geen chocoladefabriek. Een leger heeft nu eenmaal wapens nodig, en liefst moderne.

“De aankoop van ongewapende drones mag dan wel zo afgesproken zijn in het regeerakkoord, op deze manier blijft Defensie hopeloos achter op onze vijanden, die volop in deze technologie investeren”, aldus Creyelman. “We maken het onszelf alleen maar duurder door nu eerst nog de onbewapende variant te bestellen.” 

“Defensie heeft wapens nodig, het getuigt van een ongelofelijke naïviteit om deze drones te kopen”

Steven Creyelman

Kamerlid, Vlaams Belang

Vooral de linkse partijen liggen dwars over het aanschaffen van bewapende drones. Ecolo-Groen heeft ethische bezwaren en Vooruit stelt zich vragen bij het nut van een offensieve dronecapaciteit. “Het advies van de legertop veegt zowat alle zogenaamde argumenten van de regeringspartijen van tafel”, vervolgt Creyelman. “Het gaat hier niet om killerrobots, want er is nog sprake van menselijke tussenkomst bij het wapen. Daarbij is het ethischer, want het risico op burgerslachtoffers verkleint zelfs. Bovendien is het meer dan ooit nuttig, want op de strijdtonelen van vandaag maken aanvalsdrones het verschil. Denk aan Oekraïne, de Kaukasus, Irak of Syrië.”

“De dronesaga wijst ook op een duidelijke breuklijn tussen Open Vld en de nog linksere regeringspartijen, zoals Vooruit en Ecolo-Groen”, merkt Creyelman tot slot op. “Open Vld was bij monde van Kamerlid Jasper Pillen namelijk wél voorstander, maar legt zich nog maar eens neer bij de wil van de coalitiepartners. Dit is de prijs die de liberalen telkens weer betalen voor deelname aan een door en door linkse federale regering.”