“Maak pepperspray vrij verkrijgbaar in de handel”

15 feb 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang diende een wetsvoorstel in om pepperspray vrij verkrijgbaar te maken in de handel, en het gebruik ervan als wettig verdedigingsmiddel toe te laten vanaf de leeftijd van 16 jaar. “Het is een ideaal middel voor de meest kwetsbare potentiële slachtoffers om een agressor te immobiliseren”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang). “Het is eenvoudig op te bergente gebruiken en niet makkelijk af te wenden.”

In tegenstelling tot buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland is pepperspray in België niet vrij te verkrijgen. De wapenwet van 2006 beschouwt “voorwerpen met traanverwekkende stoffen” immers als een verboden wapen. “En Justitie gaat ver in de interpretatie hiervan”, aldus Bury. “Zo kunnen ook deodorant en haarlak als wapen gezien worden.” Voor het Vlaams Belang moeten middelen als pepperspray in het kader van wettige zelfverdediging, en enkel in dat geval, aangewend kunnen worden. “Net omwille van hun effectiviteit.” 

“Om het ouderlijk toezicht te bevorderen en misbruik te voorkomen mag pepperspray niet verkocht worden aan minderjarigen”

Kathleen Bury

Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Een belager wacht meestal tot het moment dat zijn slachtoffer alleen is op een afgelegen plek. Dat is het ideale moment om toe te slaan, want er is weinig of geen kans om betrapt te worden en iedere noodkreet van het slachtoffer zal onbeantwoord blijven. “In een dergelijke situatie kan het slachtoffer hoogstens terugslaan met behulp van handtas of paraplu”, vervolgt Bury, “maar zoiets destabiliseert de belager slechts kortstondig en meer dan waarschijnlijk wordt de dader er alleen maar gewelddadiger door. Een eenvoudig, efficiënt en effectief middel om in een dergelijke situatie enerzijds de belager te kunnen immobiliseren en anderzijds als slachtoffer de vlucht te kunnen nemen is dan een pepperspray.”

“Met behulp van een pepperspray kan een persoon in nood snel een agressor verschalken”, besluit Bury. “In het geval van agressie is het noodzakelijk dat de agressor snel kan uitgeschakeld worden zodat het slachtoffer zich uit de voeten kan maken en de politiediensten kan verwittigen zonder dat de dader de mogelijkheid heeft de achtervolging in te zetten.”

⬛