Klimaatterrorisme moet veel harder bestraft worden

14 nov 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang kan zich absoluut niet vinden in de opschorting van straf die door de Brugse correctionele rechtbank werd toegekend aan een klimaatactivist die zich vastkleefde aan een schilderij van Jan Van Eyck. “Het ontbreken van een effectieve straf is een gevaarlijk precedent”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Het geeft iedere toekomstige klimaatterrorist het signaal dat het opzettelijk beschadigen van graven, monumenten en kunstvoorwerpen ongestraft gelaten wordt.”

De klimaatactivist kleefde op 19 juli 2022 in het Brugse Groeningemuseum zijn rechterhand vast aan het overbekende schilderij ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ van de Vlaamse primitief Jan Van Eyck. Pas na een halfuur kon de hand losgemaakt worden.  “De man was zelfs een recidivist, want enkele maanden voordien had hij al een gelijkaardige criminele daad gesteld in het Mauritshuis in Den Haag bij het wereldbekende ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer”, aldus Bury. “De benaming ‘primitief’ is uiteraard veel meer van toepassing op deze vulgaire kunstvernieler dan op de middeleeuwse virtuoos Van Eyck.”

Uitspraken als deze in Brugge zullen alleen voor nog meer vernielingen en beschadigingen zorgen

Katleen Bury

Kamerlid, Vlaams Belang

Het Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat het openbaar ministerie niet eens een concrete bestraffing vorderde, en dan nog wel tegen een recidivist die bij de behandeling van de zaak geen enkel berouw of schuldinzicht toonde, maar zelfs de vrijspraak wou op grond van ‘vrije meningsuiting’. “Als motivatie voor het gebrek aan enige gevorderde straf was te horen dat het klimaat een belangrijk thema is”, vervolgt Bury. “Misschien kan de procureur ons dan eens uitleggen hoe het klimaat beter kan worden van de vernieling van werelderfgoed, want zelf begrijp ik dat niet.” Voor het Vlaams Belang rechtvaardigt geen enkele strijd, ook niet deze voor het klimaat, criminaliteit en moeten terreurdaden, ook als deze tegen kunstvoorwerpen gericht zijn, hard aangepakt worden.

“Sinds vorig jaar wordt kunst beter beschermd tegen klimaatterreur. Op aandringen van het Vlaams Belang worden nu immers extra beveiligingsmaatregelen genomen om ons kunstenpatrimonium te beschermen tegen de blinde waanzin van de extreem-linkse activisten”, besluit Bury. “Maar om die bescherming nog te verbeteren, is een ernstige bestraffing noodzakelijk. Uitspraken als deze in Brugge zullen alleen voor nog meer vernielingen en beschadigingen zorgen.”

Vandaag wordt het opzettelijk beschadigen van graven, monumenten en kunstvoorwerpen slechts bestraft met een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar. Het Vlaams Belang wil die strafmaat optrekken naar zes maanden tot drie jaar en diende hierover eerder een wetsvoorstel in.