Inperking vrije meningsuiting: “Stilte bij paars-groen is veelzeggend”

31 mei 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang stelt zich ernstig vragen bij de wijze waarop de traditionele partijen na het Voorpost-vonnis nalaten de vrije meningsuiting te verdedigen. “Op de vraag of het nog mogelijk moet zijn om zich tegen islamisering uit te spreken, wordt gewoonweg niet geantwoord”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “De mensen hebben nochtans recht op een duidelijk antwoord en vooral een duidelijke afwijzing van de inperking van hun vrije meningsuiting. De democratie staat hier op het spel.”

Omdat geen enkel beschaafd mens zich kan vinden in opsluitingen omwille van een mening wou Pas donderdag in de plenaire vergadering van de Kamer het standpunt van premier Alexander De Croo (Open Vld) hierover horen. “Gewoontegetrouw antwoordde De Croo volledig naast de kwestie op mijn vragen”, aldus Pas. “Zo stelde hij dat haatspraak geen mening is, en dat die twee niet mogen worden verward. Maar dat is natuurlijk net wat hij zelf deed. In het Voorpost-vonnis ging het louter over een mening.” Het Vlaams Belang kon ook vaststellen dat de eerste minister het antwoord schuldig moest blijven op de vraag of hij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zou tegenhouden in diens plannen om de vrije meningsuiting nog verder in te perken. “Soms is zwijgen heel veelzeggend.” 

“Met paars-groen stevenen we af op een maatschappij waarin vrije meningsuiting sterk beknot wordt en sommige meningen verboden zijn”

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Ook veelzeggend was vervolgens de weigering, tot vijf maal toe, van CD&V-voorzitter Joachim Coens om zich uit te spreken over de strafbaarheid van de ‘stop islamisering’-slogan. Coens nam zondag deel aan een debat in het VRT-programma De Zevende dag, omdat Open Vld uit angst een standpunt te moeten innemen, deelname aan het debat geweigerd had. “Sommige van Coens’ partijgenoten hebben zich wel al krachtig uitgesproken tegen het vervolgen en veroordelen van een mening”, vervolgt Pas. “Maar het is duidelijk dat van de partijtop geen verdediging van vrije meningsuiting hoeft te worden verwacht.”

“De doelstellingen van De Croo en zijn paars-groene bende zijn, net als hun methodes om deze te verwezenlijken, heel duidelijk”, besluit Pas. “Alles wat rechts of Vlaams is, wordt bewust gecriminaliseerd. Zelfs gewillige strafrechters worden daarbij ingeschakeld. Men hoopt door op die manier te polariseren een klimaat te scheppen dat men dan weer gaat aangrijpen om politieke meningen als de onze strafbaar te kunnen maken. Uit lijfsbehoud, omdat de kiesdrempel in zicht komt en men onze volkspartij in het stemhokje niet kan verslaan.” Maar wat men ook moge proberen met censuur en inperking van vrije meningsuiting, strafbaarstellingen en vervolgingen, het ideeëngoed van het Vlaams Belang zal men nooit kunnen doen verdwijnen.

⬛