Inkrimpen Luchthavenpolitie op nationale luchthaven is onaanvaardbaar

08 apr 2023 | Nieuws

Uit cijfers die parlementslid Frank Troosters (Vlaams Belang) opvroeg bij de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijkt dat het aantal agenten van de Luchtvaartpolitie op de nationale luchthaven van Zaventem jaar na jaar afneemt. “Nog geen 75 procent van het voorziene personeelskader is ingevuld”, aldus Troosters. “Deze evolutie is niet alleen onaanvaardbaar, ze is bovenal pijnlijk.”

In 2018 lag dat aantal op 478, waarmee een invullingsgraad van 89,5 procent van het voorziene personeelskorps bereikt werd. Er volgde echter een stelselmatige afbouw waarbij het aantal aanwezige agenten van de Luchtvaarpolitie op de nationale luchthaven in 2022 gezakt is tot 398.

22 maart 2016 zal voor altijd een donkerzwarte bladzijde in de geschiedenis van dit land blijven nadat moslimterroristen aanslagen pleegden op onze nationale luchthaven in Zaventem en in het metro-station in Maalbeek. De balans van de ergste terreuraanval ooit in ons land bedroeg 32 doden en honderden slachtoffers. Nu, zeven jaar later, staan de daders van deze gruweldaden eindelijk terecht in de Justitiasite te Evere. Het proces, dat logischerwijze op veel media-aandacht kan rekenen, roept bij velen oude beelden en pijnlijke herinneringen op.

Verlinden neemt het duidelijk niet te nauw met de veiligheid op de luchthaven

Frank Troosters

Kamerlid, Vlaams Belang

“Dat net op dit ogenblik blijkt dat Verlinden het al jaren niet zo nauw neemt met het garanderen van ieders veiligheid op de luchthaven is bijzonder pijnlijk”, zegt Troosters. “Deze legislatuur werd er voor meer dan 2,2 miljoen euro bespaard op de salarissen van het op de nationale luchthaven aanwezige luchtvaartpolitiepersoneel. Dit moet bijzonder hard aankomen bij de nabestaanden van de slachtoffers en bij hen die het geluk hadden de aanslag op de luchthaven te overleven.”

Het Vlaams Belang roept daarom op tot actie. “Verlinden dient onmiddellijk werk te maken van een volledige invulling van de voorziene personeelskaders van de Luchthavenpolitie en daarnaast voor een degelijke vertegenwoordiging van agenten op de luchthaven te zorgen”, besluit Troosters. “Ik zal de minister daarover dan ook bevragen en haar aanmanen snel de nodige maatregelen te nemen.”