Inflatie hoogst in België door wanbeleid

28 feb 2022 | Nieuws

Nog nooit in 39 jaar was de Belgische inflatie zo hoog. Met maar liefst 8,04% zitten we aan een niveau dat niet is geëvenaard sinds 1983. Dat wil zeggen dat de levensduurte flink toeneemt en je steeds minder kan kopen voor eenzelfde som geld. Sinds enkele maanden komt groeiende inflatie overal voor in de EU, maar in België slaan de prijsstijgingen het hardst toe in vergelijking met onze buurlanden. “Een gevolg van het Belgische wanbeleid.”

Statbel heeft berekend dat de inflatie in februari van 7,59% naar 8,04% stijgt. Dat is de grootste stijging in levensduurte in bijna 40 jaar. In die periode stond die duurte enkel zo hoog in maart 1983. Toen bedroeg de inflatie 8,92%.

“Het spreekt voor zich dat dit een zoveelste opdoffer is voor de koopkracht van onze mensen”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel. “Intussen weten wat de duidelijke belofte van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om de koopkracht te bolsteren waard is: nog minder dan de snel in waarde slinkende euro.”

“Nochtans valt er heel wat te doen aan die inflatie”, vervolgt Van Lommel. “Want, ja, deze koopkrachtcrisis heeft deels te maken met spanningen in Oost-Europa en met leveringsketens onder druk. Maar wat evenzeer waar is, is dat de Belgische inflatie hoger is dan die van onze buurlanden. En dat is te wijten aan de Belgische belastingsmanie en wanbeleid. Uit cijfers van FOD Economie blijkt dat in ons land de energieprijzen afgelopen jaar gemiddeld twee keer zo snel stegen dan in vergelijking met onze buurlanden. Het is dus hoog tijd om de geldverslindende intercommunales die de energieprijzen in de hoogte jagen, op te doeken- samen met het 21%-btw-luxetarrief dat op gas en elektriciteit wordt geheven. Ook de vele sluiktaksen moeten uit de energiefactuur gehaald worden.”