Hoofddoekendebat: “Brusselse regering laat MIVB in de steek”

17 jun 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de recentste Brusselse beslissing in het hoofddoekendebat. De voortdurende politieke soap rond het beroep tegen het hoofddoekenvonnis ten nadele van de MIVB kreeg vandaag een onverwachte ontknoping door de mededeling van de regering dat ze niet in beroep gaat tegen de veroordeling voor discriminatie. Nochtans had DéFI er mee gedreigd uit de regering te stappen en vonden ook anderen het niet meer dan normaal tegen het onlogische en activistische vonnis in beroep te gaan. “De beslissing van de regering is onbegrijpelijk”, stelt Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. De regering gaat hiermee plat op de buik voor de deloyale groene regeringspartijen!”

Toen de PS had aangekondigd haar principiële verdediging van de ‘laïcité’ in het hoofddoekendebat, de absolute neutraliteit van overheidspersoneel te verlaten ten gunste van de ‘Antwerpse piste’ dachten de meeste waarnemers de contouren van een compromis in de maak te zien opduiken. De regering zou tegen het ‘activistische vonnis’ in beroep gaan zodat het gezicht van DéFI kon gered worden, maar tegelijkertijd een aanpassing van het arbeidsreglement mogelijk maken. Ook Guy Vanhengel (Open Vld), had zich in een commissievergadering uitgesproken voor een beroep tegen het vonnis. Van hun standpunt blijft nu niets over. 

“PS en Vervoort tonen in het hoofddoekendebat hun zwakte”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Deze spijtige beslissing besmeurt niet alleen het blazoen van de belangrijkste werkgever in het Brussels hoofdstedelijk Gewest, maar men laat in het hoofddoekendebat de MIVB gewoonweg in de steek”, reageert Lootens-Stael. “De advocaat van de MIVB, notoir PS-lid Marc Uyttendaele, had duidelijk gesteld dat de veroordeling van de MIVB uitermate problematisch was. Bovendien waren de groene partijen met hun démarche ingegaan tegen het regeerakkoord, waar niks pleitte voor het verlaten van de neutraliteitspiste. Voor dat gedrag gaat deze regering plat op de buik. Dat net deze houding wordt beloond, toont de zwakte van de PS en regeringsleider minister-president Rudi Vervoort (PS).”

Het Vlaams Belang benadrukt dat het de enige Vlaamse partij is die in het hoofddoekendebat “onverkort de absolute neutraliteit van personeel in overheidsdienst verdedigt. We willen onverwijld dat ambtenaren zonder hoofddoek werken, ook voor functies die niet in contact komen met het publiek.”

⬛