“Het Franse verbod op de Grijze Wolven verdient navolging”

03 dec 2020 | Persberichten

Het Vlaams Belang waarschuwt al jaren voor de ‘Grijze Wolven’ in Vlaanderen. Deze islamofascistische organisatie ronselt ook in ons land leden van de Turkse gemeenschap voor hun politieke agenda, die aansluit bij de jihadistische en anti-Europese visie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De Grijze Wolven schuwen daarbij bovendien geen geweld. In het Vlaams Parlement drong Vlaams parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) bij minister Somers aan op een kordate aanpak – en bij voorkeur zelfs een verbod – van de Grijze Wolven. 

Van Rooy staat niet alleen met zijn pleidooi. Frankrijk besliste recent om de ‘Grijze Wolven’ te verbieden na verschillende aanvallen van aanhangers van de Grijze Wolven op de Armeens-christelijke gemeenschap. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn de Grijze Wolven een groep die “aanzet tot discriminatie en haat en betrokken is bij gewelddadige acties”. Ook Nederland bekijkt hoe het deze organisatie kan verbieden of op een Europese sanctielijst kan plaatsen. Bij onze noorderburen werden al meerdere critici van de Grijze Wolven bedreigd.

De Grijze Wolven trachten ook invloed te verwerven in politieke partijen

Sam Van Rooy

Vlaams Parlementslid, Vlaams Belang

Sam van Rooy waarschuwde voor hoe de Grijze Wolven ook in ons land invloed trachten te verwerven in verschillende lagen van de maatschappij, waaronder politieke partijen. Sterker nog, in bepaalde partijen wordt daar blijkbaar niet eens een probleem van gemaakt. “Bij sp.a mocht Mustafa Aytar, schepen in Houthalen-Helchteren, zijn zitje behouden toen zijn banden met de Grijze Wolven aan het licht kwamen, aldus van Rooy. In dezelfde gemeente was de schepen van Groen, Muhammet Oktay, al te gast op activiteiten van een dekmantelorganisatie van de Grijze Wolven. Ook Open VLD in Lier had te maken met een Grijze Wolf: Yahya Degirmenci. Hij werd evenmin uit de partij gesmeten toen hij in 2018 een imperialistisch Turkije verheerlijkte.” 

In het Vlaams Parlement pleitte van Rooy dan ook voor een forse aanpak van de Grijze Wolven. Minister Somers antwoordde hem dat een gerechtelijke en politionele aanpak zeker nodig is als er misdrijven gepleegd worden, maar dat er in het kader van de lokale integrale veiligheidscellen (LIVC’s) ook kan gewerkt worden aan een preventieve aanpak in de strijd tegen de gewelddadige radicalisering. “Het probleem is dat het neo-Ottomaanse islamofascisme van de Grijze Wolven woekert en er nauwelijks tegen kan worden opgetreden zolang er niet ook effectief strafbare feiten worden gepleegd”, repliceerde van Rooy.

Het Vlaams Belang dringt er dan ook op aan om het Frans en Nederlands voorbeeld te volgen en de situatie niet langer op zijn beloop te laten. De mogelijkheid moet worden onderzocht om ook in ons land buitenlandse, subversieve organisaties zoals de Grijze Wolven, die een bedreiging vormen voor onze veiligheid en cultuur, buiten wet te stellen.

⬛