Het eerste zonnetje, de eerste rellen

01 apr 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang wil geweld aan zwembaden en in recreatieparken hard aanpakken. Voor de partij moet dit zowel preventief als repressief gebeuren. “In deze onwezenlijke coronatijden zijn er blijkbaar toch nog zekerheden. Samen met het eerste goede weer komen de vechtpartijen en de rellen. Elk jaar opnieuw”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dat hoeft nochtans niet zo te zijn. Met de harde bestraffing en de strenge preventieve controles die wij al jaren voorstaan, kan aan dit soort misdrijven worden verholpen.”

“Een eerste zomerse en zonnige dag doet mensen zich goed voelen, zelfs in barre tijden van pandemie”, aldus Depoortere. “Helaas was zelfs dat gelukkige momentje de mensen die gisteren in de Gentse Blaarmeersen waren, niet gegund.” Een horde Brusselse ‘jongeren’ was immers naar de groene oase aan de Gentse Watersportbaan afgezakt, louter met het oog op vechtpartijen en rellen, en op een confrontatie met de politie. 

“Deze rellen geven het ergste te vrezen, eenmaal er versoepelingen ingaan of de pandemie tot het verleden zal behoren”

Ortwin Depoortere

Voorzitter Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

Het gebeuren in Gent roept onvermijdelijk herinneringen op aan de gebeurtenissen van vorige zomer. In augustus 2020 verlieten de ‘jongeren’ Brussel om in Blankenberge keet te schoppen. Dagjestoeristen werden lastiggevallen, strandmeubilair werd vernield en winkels geplunderd. “Volgens de staatsomroep VRT hadden de relschoppers toen last gehad van eb en vloed”, aldus nog Depoortere. “Mochten ze streng bestraft kunnen worden en mochten we met een zwarte lijst kunnen werken, zoals in voetbalstadions, dan zouden we dit soort amokmakers voortaan kunnen behoeden voor deze agressie-opwekkende getijden, en vreedzame mensen kunnen laten genieten van een eerste lentezonnetje.”

“Dat er gisteren, ondanks het feit dat er zelfs iemand naar het ziekenhuis werd afgevoerd, geen enkele arrestatie werd verricht, is een totaal verkeerd signaal en bevestigt alleen maar het gevoel van straffeloosheid”, besluit Depoortere, die over de kwestie minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal ondervragen. “ID-controles moeten relschoppers kunnen weren van de kust of uit openbare zwembaden en recreatieparken. En er kan met dagpasjes worden gewerkt. Dat zou relschoppers al afschrikken, en na amok zullen ze eenvoudiger op te sporen en te vervolgen zijn.”

⬛