Groen wil 50.000 opvangplaatsen: “De waanzin voorbij”

27 sep 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang roept de Vivaldi-regering op om niet toe te geven aan de chantagepogingen van Groen en zeker niet in te gaan op de eis voor nog meer opvangplaatsen voor asielzoekers. “Voor Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout moet er indien nodig van de huidige 35.000 opvangplaatsen naar 50.000 gegaan worden. Van ‘de waanzin’ naar ‘de waanzin voorbij’ dus”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Dat zal het aanzuigeffect nog vergroten. En zonder aanpak van de instroom zal het ook niet stoppen bij 50.000 opvangplaatsen.”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat Groen een offensief heeft ingezet om de deuren voor de asielzoekers en dus in meerderheid de asielbedriegers nog meer open te zetten. Om electorale redenen wordt gespeculeerd op een nieuw ‘Marrakech-scenario’, en dus werd door verscheidene groene kopstukken al openlijk getwijfeld aan een verder verblijf in de Vivaldi-regering. “Vaneeckhout en co dreigden bij het winterplan van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor al met een val van de regering. En ze blijven dit maar doen, tot vorige zondag in het VRT-programma De Zevende Dag toe”, aldus Pas. “Bijzonder hypocriet allemaal. Als je het niet eens bent met het beleid van een regering, moet je consequent zijn en die regering verlaten.”

Het enige waar Groen voor lijkt te staan is nog meer opvangplaatsen

Barbara Pas

Fractievoorzitter Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Het enige waar Groen voor lijkt te staan is nog meer opvangplaatsen. En voortdurend wordt daarbij geschermd met ‘respect voor de mensenrechten’. Bij de groenen luidt het dat de Moor de rechtstaat aan haar laars lapt”, merkt Pas op. “In dat geval is het wel bijzonder hypocriet en laf om een beleid te gedogen en een regering te blijven steunen. En het groene argument slaat trouwens nergens op. Pas wanneer de instroom en dus het aanzuigeffect naar België wordt verminderd, kunnen de mensenrechten naar behoren gerespecteerd worden.”

Het Vlaams Belang zal zich met hand en tand verzetten tegen een nog verdere uitbreiding van het aantal opvangplaatsen. “Dat is volstrekt onhaalbaar. De huidige 35.000 plaatsen zijn al onbetaalbaar. Maar de groenen willen de migratiefactuur duidelijk nog verder de hoogte in drijven. Met 35.000 asielzoekers bedraagt die zomaar eventjes 961.500.000 euro. Vaneeckhout wil dit dus verhogen naar 1.373.571.429 euro. Van dit soort groene waanzin mag de Vlaming absoluut niet het slachtoffer worden”, besluit Pas. “Van toegeven aan de chantage van Vaneeckhout en consoorten kan geen sprake zijn.”