Gewelddadige asielzoekers moeten worden teruggestuurd

16 sep 2021 | Nieuws

Het Vlaams Belang is niet verbaasd dat de burgemeester van Moeskroen Le Refuge, met 855 inwoners het grootste asielcentrum van België, wil sluiten. “Al jaren swingt het aantal gewelddadige incidenten in de asielcentra de pan uit, en het wordt er alleen maar erger op”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove. “In 2019 waren er 746 gevallen, in 2020 waren dat er al 871. Ongevallen, zelfverminkingen en zelfmoordpogingen van de asielzoekers niet eens meegerekend. Voor ons is het duidelijk: wie zich misdraagt moet zonder enig pardon worden teruggestuurd.”

In 2020 werden 131 vechtpartijen opgetekend in de asielcentra, en waren er 109 meldingen van verbale agressie. “Hier is geen enkel excuus voor, van wie hier te gast is mag minstens correct gedrag verwacht worden”, oordeelt Van Langenhove. “Maar toch slooft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zich telkens weer uit in het bedenken van flauwe smoezen. De ene keer heet het dat er meer incidenten zijn omdat er meer volk aanwezig is, de andere keer is het omdat de asielzoekers last hebben van de coronamaatregelen.” 

“Wangedrag van asielzoekers wordt goedgepraat”

Dries Van Langenhove

Lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Problematisch is dat wangedrag in asielcentra niet of niet noemenswaardig gesanctioneerd wordt”, vervolgt Van Langenhove. “Na daden van fysieke agressie krijgt men hooguit een verwittiging of verliest men kortstondig zakgeld.”

“En ook nu weer heeft makke Mahdi het niet begrepen”, besluit Van Langenhove. “Hij heeft een gesprek gehad met de algemene directeur van Fedasil en zal binnenkort eens Le Refuge bezoeken. En dat is het dan, dat moet er blijkbaar voor zorgen dat het voortaan rustig en veilig zal zijn in en rond de asielcentra. Er is echter maar één doeltreffende remedie: het stante pede terugsturen van gewelddadige en criminele asielzoekers.”