Gevangenissen vol: “Dan maar niet naar de gevangenis?”

06 dec 2021 | Nieuws

Na Sint-Gillis en Bergen eerder deze maand, is het nu de beurt aan de gevangenis van Antwerpen. De Commissie van Toezicht wil dat de burgemeester en gouverneur van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) en Cathy Berx (CD&V) een bevel uitvaardigen om het aantal gedetineerden te beperken. Reden is de onhygiënische toestanden in de gevangenissen in combinatie met de overbevolking. “Maar het kan niet zijn als de gevangenissen vol zijn, dat straffeloosheid regeert”, vindt Kamerlid Marijke Dillen.

Reeds decennialang heerst de problematiek van de overbevolking in de verouderde Belgische gevangenissen. Even lang wordt deze problematiek door het Vlaams Belang aangekaart. Na al die jaren is er nog steeds niets veranderd. Een langetermijnvisie ontbreekt. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde dan wel de opening van twee nieuwe gevangenissen aan eind 2022, maar sluit tegelijkertijd drie bestaande gevangenissen. “Het is dweilen met de kraan open”, reageert Dillen. “Verbetering is niet in zicht en een zoveelste veroordeling vanwege Europa dringt zich op.” 

“Deze wanpraktijk geeft het signaal dat nu zelfs de zwaarste criminaliteit niet eindigt in de gevangenis”

Marijke Dillen

Kamerlid, Vlaams Belang

“Het is bijzonder treffend dat minister Van Quickenborne nadat hij zijn dure belofte moest inslikken dat alle straffen – dus ook onder de drie jaar – vanaf 1 december 2021 zouden worden uitgevoerd, nu plots moet vaststellen dat zelfs de uitvoering van gevangenisstraffen boven de drie jaar in het gedrang komen”, zegt Dillen. “Dergelijke wanpraktijken zijn niet alleen een moderne Westerse samenleving onwaardig, maar geven tevens het signaal dat nu zelfs de zwaarste criminaliteit dreigt onbestraft gelaten te worden.”

Het Vlaams Belang zal zoals gebruikelijk de minister over deze problematiek ondervragen. “De burgers kunnen niet een zoveelste keer het slachtoffer worden van het wanbeleid dat door paars-groen wordt gevoerd”, besluit Dillen.