“Geen accijnsverhoging na btw-verlaging op energiefactuur”

31 jan 2022 | Nieuws

Het heeft er alle schijn van dat er een paars-groen compromis in de maak is om de buitensporige energiefactuur te verlagen. “Open Vld lijkt zich steeds maar minder te verzetten tegen de slimme btw-verlaging in combinatie met een accijnsverhoging”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het mag evenwel niet de bedoeling zijn een vestzak-broekzak-operatie door te voeren en de mensen enkele maanden na de btw-verlaging extra te gaan belasten.”

“Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) en Fractievoorzitter in de Kamer Maggie De Block (Open Vld) waren er als de kippen bij om bij hoog en bij laag te beweren dat de btw-verlaging op elektriciteit en gas een groot gat in de begroting zou slaan”, aldus Vermeersch. “Liberalen die tegen belastingverlagingen zijn: dat kunnen ze alleen presteren bij de Open Vld.” 

“Met dit kibbelkabinet kan een compromis over een btw-verlaging op de energiefactuur wel nog even op zich laten wachten.”

Wouter Vermeesch

Kamerlid, Vlaams Belang

“Onder meer in het VRT-journaal werd nog maar eens aangetoond dat het verlagen van de btw op elektriciteit én gas van 21 procent naar 6 procent draagbaar kan zijn door de hogere prijzen”, vervolgt Vermeersch. “Het meer dan verviervoudigen van de prijzen heeft immers een meeropbrengst gegenereerd, die de verlaging volledig compenseert. Bovendien houdt de staat zelfs dan nog 50 euro per gezin meer over dan in de voorbije jaren. Van een accijnsverhoging als gevolg van de logische btw-verlaging mag geen sprake zijn.”

“Twee weken geleden betitelde De Block de slimme btw-verlaging nog als boerenbedrog, maar het enige boerenbedrog zijn de foute verklaringen van De Bleeker en De Block over het zogenaamde gat in de begroting geweest”, besluit Vermeersch. “En zeker als staatssecretaris voor Begroting moet je het maar durven om cijfers te verdraaien in een dossier dat heel wat Vlaamse gezinnen en hardwerkende Vlamingen zo diep in de portefeuille raakt. Tot slot moet gezegd worden dat de staat zelf ook de riem kan aanhalen om middelen te vinden: door te besparen op het systeem, de migratiefactuur en de transfers naar Wallonië!”