Fouad Ahidar moet opstappen als voorzitter van de VGC

10 nov 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang vindt dat Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit) moet opstappen als voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) na zijn minimaliserende uitspraken over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober in Israël. “Terrorisme vergoelijken en minimaliseren is onaanvaardbaar”, zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “Het is een probleem waar links al jaren mee kampt. We zagen hetzelfde bij Khattabi die het niet over haar lippen kreeg om Hamas een terreurorganisatie te noemen.”

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit) heeft tijdens een interview op het YouTube-kanaal Zinneke.tv over het conflict in Gaza enkele opvallende uitspraken gedaan. Hij vergeleek de acties van Israël met de genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens Ahidar heeft Israël 75 jaar lang alles gedaan om de Palestijnse bevolking uit te roeien. De bloederige terreuraanslag van 7 oktober op onschuldige Israëlische burgers noemt hij minimaliserend ‘een kleine reactie van een deel van Hamas’ en hij betreurt dat de wereld zich helaas alleen op dat deel focust. Ahidar is de voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en een uitgesproken islamist. Zo verzette hij zich vorig jaar tegen een Brussels verbod op onverdoofd slachten en zei toen dat hij niet kan geloven dat Allah zou toestaan dat schapen en andere dieren pijn zouden lijden als men ze halal de keel oversnijdt.

Links krijgt het steeds moeilijker over haar lippen om Hamas een afschuwelijke terreurbeweging te noemen

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Terrorisme vergoelijken en minimaliseren is onaanvaardbaar”, zegt Lootens-Stael. “Maar dat kan bij Vooruit zomaar door de beugel. Men hoeft geen positie in dit conflict uit het Midden-Oosten in te nemen om Hamas een afschuwelijke terreurbeweging te noemen.”

De uitspraken van Ahidar zijn geen alleenstaand geval. “Terrorisme vergoelijken, is een probleem waar links al jaren mee kampt”, aldus Lootens-Stael. “We zagen hetzelfde bij Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) die het niet over haar lippen kreeg om Hamas een terreurorganisatie te noemen. We willen dan ook dat Ahidar de eer aan zichzelf houdt en opstapt als voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.”