Drugsgebruikers maken Brussel onleefbaar: Vlaams Belang wil dat federale regering onmiddellijk optreedt

01 feb 2024 | Nieuws

Het Vlaams Belang wil dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zich onmiddellijk buigt over de drugsproblematiek in de Brusselse metrostations. “Het drugsprobleem is gekend, maar niemand voelt zich verantwoordelijk”, zeggen Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael en voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Het is tijd dat de ernst van deze situatie erkend wordt en de federale regering eindelijk doet wat het vorige zomer al beloofde: werk maken van een overkoepelend actieplan om komaf te maken met de onveiligheid aan de stations en in de metro’s.”

Er waren nooit meer drugsverslaafden in de Brusselse metrostations. De gevolgen zijn navenant: geweld en medische interventies volgen elkaar in ijltempo op. De krant De Standaard bezocht zo goed als alle metrostations van Brussel en toonde nogmaals aan hoe de stations ‘s nachts broeihaarden van drugsgebruik worden. “Het is een gekend probleem, maar niemand voelt zich verantwoordelijk”, zegt Brussels Vlaams Belang-fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “In Brussel wil men het probleem niet erkennen, laat staan oplossen. De opkuisoperatie die afgelopen zomer met veel bombast werd aangekondigd voor het Zuidstation was schone schijn.”

In Brussel wil men het probleem niet erkennen, laat staan oplossen.

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

Het Vlaams Belang vraagt de federale regering om zich eindelijk echt over de drugsproblematiek in Brussel te buigen. “De Brusselse regering neemt op geen enkele manier haar verantwoordelijkheid”, zegt ook Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Maar ook de federale regering schiet drastisch tekort. Ik zal minister Verlinden daarom vragen de spoorwegpolitie onmiddellijk meer middelen te geven om de metrostations te bewaken en de veiligheidsmaatregelen op te drijven. Ook moet de Brusselse regering op haar verantwoordelijkheid gewezen worden en aantonen wat ze zelf nog plant te ondernemen op korte termijn.”

Dat de vervoersmaatschappij MIVB hoopt dat een nieuwe opvang- en gebruiksruimte voor verslaafden aan Thurn en Taxis de druk kan verminderen zet kwaad bloed bij het Vlaams Belang. “Dat is dweilen met de kraan open”, besluit Lootens-Stael. “Het aantal drugsverslaafden blijft stijgen en hen spreiden of verplaatsen is het probleem gewoon ontkennen. Er moet in de eerste plaats gewerkt worden aan de aanwerving van extra veiligheidsagenten en het desnoods gedwongen behandelen van ernstig drugsverslaafden.”