“Dreiging opgeven neutraliteitsbeginsel MIVB resultaat van links politiek opbod”

01 jun 2021 | Nieuws

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB tekent geen beroep aan tegen de veroordeling voor discriminatie door de arbeidsrechtbank. De MIVB werd veroordeeld nadat een vrouw niet in dienst werd genomen omdat ze een hoofddoek droeg. Op de achtergrond speelt een machtsstrijd tussen de Franstalige partijen die de Brusselse Hoofdstedelijke regering verdeelt. Het Vlaams Belang vindt de houding van de vervoersmaatschappij een spijtige zaak, maar vindt niet dat hiermee de zaak besloten is.

De MIVB hanteert het neutraliteitsprincipe, waardoor het verboden is om levensbeschouwelijke tekens te dragen, zoals een hoofddoek. De openbare vervoersmaatschappij werd echter door de Brusselse Franstalige arbeidsrechtbank veroordeeld tot een boete omdat ze twee keer een vrouw met een hoofddoek niet had aangeworven. De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij zal het neutraliteitsbeleid nu herbekijken via een “participatief proces” waarbij het de bedoeling zou zijn dat er bepaalde religieuze symbolen in het bedrijf worden toegestaan. 

“Onaanvaardbare ontwikkeling is gevolg van neerwaartse spiraal van links opbod”

Bob De Brabandere

Senator en voorzitter Vlaams Belang Brussel

De directie wilde in beroep gaan en ook een juridisch advies ging in die richting. De stemming binnen de politieke raad van bestuur werd evenwel nipt gewonnen door de voorstanders van de hoofddoek. Vooral Ecolo staat hierbij op de barricaden. De PS is verdeeld, maar haar vertegenwoordiger stemde toch tegen het aantekenen van beroep. De islamitische vleugel binnen de PS dreigt het dus te halen van de laïcistische strekking. De linkse regeringspartijen worden opgejaagd door de extreemlinkse PTB die spreekt van een eerste overwinning. Brussels Vlaams Belang-senator Bob De Brabandere heeft het evenwel over een “onaanvaardbare ontwikkeling”. “De enige manier om in Brussel de zaken zoals de MIVB voor iedereen leefbaar te houden, is net de neutraliteit. Die krijgt nu een zoveelste klap te verwerken”, klinkt het in zijn een twitterbericht.

Intussen heeft de regeringscommissaris bij de MIVB een procedure opgestart waardoor het dossier naar de Brusselse regering verhuist. De kwestie belandt hiermee toch op het bord van de regering.

Het Vlaams Belang wijst nu vooral naar Open Vld, “die als zelfverklaarde verdedigers van de neutrale overheid nu het been stijf moet houden en de regering moeten laten ingrijpen”, aldus Brussels fractievoorzitter voor Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael. “Brussel dreigt anders meegezogen te worden in een neerwaartse spiraal van een Franstalig links politiek opbod tussen Ecolo en PS op jacht naar de radicaal islamitische stem, opgejaagd door de PTB. Zo dreigen enkel de extremisten en uiteindelijk het islamisme als winnaar uit de bus te komen.”

⬛