De partij van Verhofstadt blijft overleven dankzij de N-VA

06 nov 2022 | Nieuws

Volgens Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA in de Kamer, zitten er mensen in de gevangenis die minder schade hebben berokkend dan voormalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld).  “Waarom blijft de N-VA de Open Vld dan boven water houden?”, vraagt federaal fractieleider Barbara Pas zich af. “Die partij stelt electoraal niets voor, maar kan wel haar malgoverno blijven verderzetten doordat de N-VA er nog altijd mee blijft samenwerken.”

In een interview met Het Laatste Nieuws heeft Peter De Roover gezegd dat er mensen in de gevangenis zitten die minder schade hebben berokkend dan oud-premier Guy Verhofstadt. Eerder had zijn verloofde en schepen in Antwerpen Els Van Doesburg (eveneens N-VA) in haar tweewekelijkse column in De Morgen het nog straffer verwoord. “Onze wetgeving is toch behoorlijk liberaal als je met zo’n trackrecord nog druiven mag plukken in Toscane en geen streepjes moet trekken in Leuven-Centraal. Het ganse bestaan van deze man verdient eigenlijk gewoon een onderzoekscommissie”, aldus Van Doesburg.

De Roover neemt het Verhofstadt kwalijk dat hij zo weinig oog heeft gehad voor de uitdagingen van morgen, “zoals de betaalbaarheid van de pensioenen en onze energievoorziening, die hij verkocht aan Frankrijk”. Volgens hem heeft de burger hierin ook een verantwoordelijkheid aangezien Verhofstadt nog altijd veel stemmen haalt bij de Europese verkiezingen. 

“Waarom vormt de N-VA nog altijd coalities met de Open Vld van Verhofstadt?”

Barbara Pas

Fractievoorzitster Kamer van volksvertegenwoordigers, Vlaams Belang

“Verhofstadt is zonder twijfel de slechtste premier die België ooit gehad heeft”, zegt Barbara Pas, die hiermee econoom Geert Noels bijtreedt. “Of het nu gaat over de Snel-Belgwet, de uitverkoop van onze energievoorziening, de sale-and-lease-back van overheidsgebouwen, het gesjoemel met de pensioenfondsen; tot op de dag van vandaag dragen we de vernietigende gevolgen van het malgoverno van Verhofstadt.”

Maar nog volgens Pas kan de nalatenschap van Verhofstadt niet los gezien worden van zijn partij. “De Open Vld verraadt al meer dan twintig jaar de belangen van de Vlaming en de motieven van hun kiezers”, aldus Pas. “Dat blauwe mini-partijtje komt niet op voor minder belastingen of individuele vrijheden, maar voor de individuele carrièreplanning van mensen zoals Alexander De Croo, Bart Somers en Vincent Van Quickenborne.”

De Roover vindt dat de burger ook een verantwoordelijkheid heeft. “Hij zou beter eens de hand in eigen boezem steken en kijken naar de verantwoordelijkheid van zijn partij”, besluit Pas. “Zowel in 2014 als in 2019 heeft de N-VA, in strijd met de kiesuitslag, een Vlaamse regering gevormd met de Open Vld. Zelfs toen De Croo als lid van de zevende partij, en in strijd met de gemaakte afspraken met Bart De Wever, premier werd van de Vivaldi-regering, hield de N-VA de Open Vld Vlaams aan boord. De partij van Verhofstadt stelt electoraal niets meer voor, maar kan federaal haar wanbeleid blijven verderzetten dankzij de ruggensteun van de PS en door die van de N-VA op Vlaams niveau.”