Burgemeester Close houdt Vlaams Belang tegen om zorg hart onder de riem te steken, voorzitter krijgt vuistslag in gezicht

13 jun 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang was vandaag aanwezig met een delegatie parlementsleden op een betoging van de zorg in Brussel, maar werd door de Brusselse politie verhinderd om deel te nemen. Voorzitter Tom Van Grieken kreeg daarbij ook een slag in het gezicht van een politieagent. “Het democratisch recht om deel te nemen aan een betoging wordt ons eenvoudigweg ontzegd”, aldus Van Grieken. “Twee weken geleden wou de Brusselse socialistische burgemeester Close onze betoging verbieden, vandaag trommelt hij agenten op om ons op gewelddadige wijze de toegang tot een betoging te ontzeggen.” Ook Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) veroordeelt de gang van zaken. “De zorg verdient beter dan deze politieke spelletjes van de Brusselse politieke elite”, zegt ze. “Meer personeel, middelen én respect zodat ze de werkdruk het hoofd kunnen bieden, dat is wat de zorg verdient.”

Voor de tweede maal dit jaar komt de zorgsector massaal op straat om zijn eisen voor meer middelen en een aanpak van het personeelstekort kracht bij te zetten. De betogers klagen het personeelstekort en de enorme werkdruk aan. “Wij wilden ons hier vandaag solidair tonen met al die verpleeg- en zorgkundigen die elke dag het beste van zichzelf geven”, zegt Van Grieken. “Maar dat was niet naar de zin van de burgemeester hier in Brussel die politieagenten optrommelde om ons op gewelddadige wijze te verwijderen.” Kamerlid Ellen Samyn kreeg daarbij toen ze op de grond lag een kniestoot van een agent en Van Grieken zelf kreeg een vuistslag in het gezicht.

Het Vlaams Belang veroordeelt het optreden van de Brusselse politie en burgmeester Philippe Close (PS) radicaal. “Vandaag zouden de helden van de zorg centraal moeten staan”, zegt Sneppe. “Wij pleiten voor structurele oplossingen. Mee dankzij het Vlaams Belang hebben we vandaag het Zorgpersoneelsfonds”, aldus Sneppe. “Maar het verhelpt bijvoorbeeld niets aan het feit dat er beroep moet gedaan worden op gepensioneerden om het personeelstekort op te vangen. Wij hebben op zich niets tegen het principe dat gepensioneerden bijspringen, maar het mag niet afgedaan worden als een oplossing.” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verlengde dit jaar de maatregel die ervoor zorgt dat gepensioneerde 65-plussers aan een fiscaal voordelig tarief kunnen bijspringen.

Het is tijd voor structurele maatregelen als we onze gezondheidszorg betaalbaar en kwaliteitsvol willen houden

Tom Van Grieken

Voorzitter, Vlaams Belang

De partij wil er eerst en vooral voor zorgen dat mensen die vandaag in de zorg werken er ook blijven. “Dat doe je niet door hen te overladen met administratieve en andere niet-medische taken”, zegt Sneppe. “Er moet echt veel meer ingezet worden op voldoende omringend personeel. Ook het aantal ligdagen in het ziekenhuis verkorten zoals Vandenbroucke wil zal problemen niet oplossen. Integendeel, zo wordt enkel de werkdruk voor thuisverpleegkundigen opgevoerd. Zij moeten straks nog complexe zorg voor zich nemen, zonder dat daar de juiste verloning tegenover staat.” Daarnaast wil het Vlaams Belang werken in de zorg weer aantrekkelijk maken. “Opleidingen moeten kwaliteitsvol en boeiend zijn zodat jongeren zich geroepen voelen voor een job in de zorg.”

Ook Vlaams Parlementslid Suzy Wouters (Vlaams Belang) sluit zich daarbij aan. Volgens Wouters maakt de versnippering van bevoegdheden in de zorg de problemen enkel urgenter. “De versnippering in de zorg maakt het onmogelijk om een efficiënt en integraal beleid te voeren rond deze problematiek”, zegt ze. “Minister Vandenbroucke neemt vaak beslissingen zonder rekening te houden met het beleid dat Vlaanderen voert. Enkel indien de zorg volledig in Vlaamse handen komt kan een duurzaam en samenhangend beleid worden gevoerd.”

“Tijdens de coronacrisis werd er terecht geapplaudisseerd voor de helden van de zorg”, besluit Sneppe. “Maar de tijd van applaus is voorbij. Het is tijd voor structurele maatregelen als we onze gezondheidszorg betaalbaar en kwaliteitsvol willen houden. Waar blijft dat respect voor de helden van de zorg? Maak van investeren in middelen en mensen eindelijk een prioriteit.”