Brusselse hulpverleners treffen voorbereidingen voor woelige oudejaarsnacht

29 dec 2023 | Nieuws

In Brussel treffen de hulpverleners nu al voorbereidingen voor oudejaarsnacht, die dit jaar nog woeliger dan anders belooft te worden. Zo zullen de brandweerlui en ambulanciers enkel met oudere voertuigen rondrijden. “Het is de wereld op zijn kop en een hoofdstad onwaardig dat er om veiligheidsredenen alleen oud materieel ingezet wordt”, zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “Helaas zijn brandstichtingen en vernielingen op oudejaarsnacht een traditie geworden. De enige manier om hier komaf mee te maken zijn snelrecht en nultolerantie.”

Oudjaar vormt in Brussel traditioneel een triest hoogtepunt op vlak van geweld tegen hulpverleners, dat in de lift zit sinds de coronapandemie. Geregeld worden ze bekogeld met vuurpijlen, brandbommen of flessen. Van januari tot juni noteerde de brandweer voor het Brussels Gewest al 96 incidenten. In 41 van de gevallen bleef het bij woorden, 29 keer ging het over fysieke agressie en in de overige gevallen over (seksuele) intimidatie. Met oudjaar verandert Brussel echt in een oorlogsgebied en door het conflict in Gaza belooft het dit jaar nog woeliger dan anders te worden. Net als vorig jaar zullen de uitrukkende ambulances en brandweervoertuigen geëscorteerd worden door politiekonvooien. Bovendien zullen zij enkel oudere voertuigen inzetten omdat het risico op beschadigingen te groot is.

Brandstichtingen en vernielingen op oudejaarsnacht zijn helaas een traditie geworden

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Het is de wereld op zijn kop en een hoofdstad onwaardig dat er om veiligheidsredenen alleen oud materieel ingezet wordt”, zegt Lootens-Stael. “Dit is iets dat men eerder in derdewereldlanden verwacht. Helaas zijn brandstichtingen en vernielingen op oudejaarsnacht een traditie geworden.”

Het Vlaams Belang wil dat er een einde komt aan de nieuwe traditie van oudejaarsrellen. “De enige manier om hier komaf mee te maken zijn snelrecht en nultolerantie”, aldus Lootens-Stael. “Helaas wordt het dit jaar ook weer bang afwachten hoe zwaar de vernielingen zullen zijn. Wie de ganse wereld importeert, moet echter niet verbaasd zijn dat ook alle buitenlandse conflicten en primitieve gebruiken geïmporteerd worden.”