Brussel: Vlaams Belang wil Frans voorbeeld volgen rond verbod op islamitische organisaties

21 okt 2020 | Persberichten

In Frankrijk worden na de weerzinwekkende moord op leraar Samuel Paty ernstige maatregelen genomen tegen islamisten en de organisaties waarin ze actief zijn. Het Vlaams Belang wil dat Brussel niet achterblijft. Ook “het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet nagaan welke groeperingen en netwerken banden hebben met de geviseerde Franse groepen of dezelfde doelstellingen hebben. Deze moeten dan zo snel mogelijk verboden worden”. 

Het is algemeen bekend dat in Brussel belangrijke groepen radicale islamisten actief zijn. De banden tussen Brussel en Frankrijk werden in het verleden reeds aangetoond en terreurdaden op Frans en Belgisch grondgebied werden vanuit Brussel aangestuurd.

Voor Brussels Vlaams Belang*voorzitter senator Bob De Brabandere zijn de maatregelen die de Franse president Macron aankondigt een uitstekende aanleiding om ook in Brussel een paar zaken aan te pakken. “Frankrijk toont dat waar een wil is, ook een weg is. Gevaarlijke islamitische organisaties en netwerken moeten worden aangepakt en ook het Gewest moet daar haar verantwoordelijkheid nemen.” 

Radicale groepen droogleggen en een verbod, ook in Brussel

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

De partij laat weten dat het in het Brussels parlement een vraag heeft ingediend waarop de minister-president Rudi Vervoort (PS) vrijdag moet antwoorden.

“Vervoort moet het veiligheidsbeleid aanscherpen en coördineren. Daarbij moeten alle nodige partners worden samengebracht om de reeds in het verleden aangetoonde banden tussen drugsclans en islamitisch radicalisme verder bloot te leggen en de clans te bestrijden”, stelt fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Het Gewest moet laten nagaan wat de rol is van verenigingen en moskeeën – clandestiene en erkende – in het islamietisch netwerk. Welke hebben er banden met de groeperingen die in Frankrijk worden aangepakt? Hierna moeten ze financieel worden drooggelegd en verboden.”