Bpost treedt taalwet met voeten

17 mrt 2022 | Nieuws

Voor overheidsbedrijf Bpost blijven de taalwetten niet meer dan een vodje papier, en blijven de Vlamingen in Brussel tweederangsburgers”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. In maar liefst 19 van de 46 postkantoren in Brussel werkt geen enkele Nederlandstalige, noch een Franstalige die over een tweetaligheidsbrevet beschikt. Zo blijkt uit het antwoord van minister Petra De Sutter (Groen) op mijn vraag hierover.

“Regelmatig ontvangen we klachten van Brusselaars en pendelaars die in de Brusselse postkantoren niet in het Nederlands kunnen worden geholpen”, zo zegt Dominiek Lootens-Stael, de fractievoorzitter voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement. Op zijn verzoek stelde zijn federale collega Barbara Pas dan ook enkele pertinente vragen aan bevoegd minister De Sutter. “De antwoorden zijn onthutsend” aldus Pas.

Van de 2.767 personen die tewerkgesteld zijn in de 46 Brusselse postkantoren, zijn er slechts 451 Nederlandstaligen (16,3 procent), tegenover 2.316 Franstaligen. Amper 34 procent van die Nederlandstaligen is in het bezit van het nochtans vereiste tweetaligheidsbrevet. “Maar het is bij de Franstaligen dat de situatie pas echt dramatisch is”, zegt Pas. Zo zijn er amper 134 van de 2.316 Franstaligen die over het nodige tweetaligheidsbrevet beschikken. Dat is nog geen 6 procent. 

“Een loketbediende van Bpost die in het Nederlands niet verder komt dan ‘goedendag’ en ‘dank u’ is géén tweetalige dienstverlening”

Dominiek Lootens-Stael

Fractievoorzitter Brussels Parlement, Vlaams Belang

“Minister de Sutter beweert dat Bpost garandeert dat in elk kantoor binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de klanten in de twee talen kunnen geholpen worden, maar dat is pure nonsens”, zegt Lootens-Stael scherp. “Een loketbediende die in het Nederlands niet verder komt dan ‘goedendag’ en ‘dank u’ is géén tweetalige dienstverlening!”

Het Vlaams Belang roept minister De Sutter dan ook op om dringend werk te maken van échte tweetaligheid in de Brusselse postkantoren. “Het wordt hoog tijd dat de overheden in dit land de taalwetten niet langer beschouwen als een vodje papier. Leef de wet na, neem enkel tweetalig personeel aan, en zorg ervoor dat ook Nederlandstaligen overal in Brussel in eigen taal terecht kunnen”, besluit Pas, die ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal ondervragen over de bijzonder manke toepassing van de taalwetten in dit land.