Bijna 3 op 4 Turken in België stemt voor Erdogan

16 mei 2023 | Nieuws

Het Vlaams Belang reageert bezorgd op de massale stem die de Turkse Belgen voor zittend president Erdogan uitbrachten. Volgens Turks persagentschap Anadolu zou bijna 3 op 4 Turken in België voor hem gestemd hebben bij de presidentsverkiezingen, die nog volop aan de gang zijn. “De lange tentakels van Erdogans AKP-partij hebben zich diep in de Turkse gemeenschap in België genesteld”, zegt Kamerlid Ellen Samyn, “Deze kiesresultaten zijn een zuiver bewijs van gefaalde integratie.” 

Erdogan zou in België maar liefst 72,31 procent van de stemmen binnenhalen. De pro-westerse en liberale tegenkandidaat Kiliçdaroglu kan de voorkeur wegdragen van slechts 24,65 procent van de Turkse Belgen. “Onze nationaliteit is geen keuzemenu: als al die Erdoganaanhangers liever een islamdictatuur verkiezen boven westerse waarden, dan horen zij hier niet thuis maar in Turkije”, aldus Samyn. “Het zou hen ook sieren om te gaan leven in het land waarvan zij met hun stem de toekomst bepalen, in plaats van te kiezen voor ons sociaal-economisch model hier en een islamitisch cultureel model daar.”

Schaf de dubbele nationaliteit af

Ook in andere West-Europese landen haalt Erdogan een comfortabele meerderheid, zoals in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Nergens is zijn meerderheid echter zo ruim als in dit land. “Dit is een bewijs van het falen van ons linksliberaal ‘integratie’-beleid”, vervolgt Samyn, “De overgrote meerderheid van de Turken gelooft niet in een seculiere, democratische rechtsstaat, maar in het islamisme. Dat is een resultaat van onze naïeve tolerantie van de lange arm van Erdogan, in de vorm van Turkse taallessen en bovenal het Diyanet-moskeenetwerk van het Turks Ministerie Van Religieuze Zaken.”

Vlaams Belang wijst erop dat deze verkiezingsresultaten de Vivaldi-regering wakker moeten schudden. “We stellen vast dat Turken vanuit dit land een dictator in een ander land aan de macht kunnen houden, via de dubbele nationaliteit en dus dubbel stemrecht”, besluit Samyn, “Schaf dit systeem af en stel Turken voor de keuze: ofwel blijf je hier en stem je niet meer voor Turkse verkiezingen, ofwel verhuis je naar Turkije.”