Betere bescherming douane nodig tegen drugsgeweld

05 nov 2023 | Nieuws

Bij een gewapende overval op een douanedepot in de Waaslandhaven zijn twee havenarbeiders bedreigd en gegijzeld geweest door een bende, die op zoek was naar in beslag genomen drugs. “De drugscriminelen deinzen voor niets meer terug”, zeggen Kamerleden Wouter Vermeersch en Ortwin Depoortere. “In beslag genomen drugs moeten veel sneller vernietigd worden. Daarnaast moeten de douaneposten beter bewaakt worden en de douaniers een betere uitrusting krijgen.”

Vrijdagavond vond er een gewelddadige overval plaats op een douanedepot in Kallo, in de Waaslandhaven. Minstens drie personen bedreigden twee havenarbeiders die er aan het werk waren met een mes en bonden hen vast. De daders hadden het gemunt op een container met in beslag genomen cocaïne. Bij hun vertrek zeiden zij tegen de gegijzelde havenarbeiders dat zij nog zouden terugkomen. Eerder op de dag werd nog een grote drugsvangst gedaan in de Waaslandhaven, waarbij de douane 7,5 ton cocaïne kon onderscheppen die verstopt zat in een lading bananen op een schip. Twee weken geleden kon de Antwerpse politie net op tijd tussenkomen toen een gewapend commando op weg was naar een douaneloods waar toen 30 ton in beslag genomen cocaïne was opgestapeld. De drugs lagen in verbrandingsovens, in afwachting van vernietiging. Het Antwerpse parket is dan ook zeer verontrust over de huidige escalatie van geweld vanuit het drugsmilieu. 

Snellere vernietiging van in beslag genomen drugs en betere bescherming douane

Ortwin Depoortere

Kamerlid, Vlaams Belang

“De drugscriminelen deinzen voor niets meer terug en gebruiken steeds driester geweld”, zegt Vermeersch. “Hierbij richten ze zich steeds meer op in beslag genomen drugs. Die moeten veel sneller vernietigd worden. In Nederland worden die de dag van in beslagname al vernietigd na weging en staalname, maar bij ons kan dit maanden aanslepen.”

Het Vlaams Belang pleit voor een betere bewaking en bescherming voor de douane. “De cruciale plaatsen waar men in beslag genomen drugs tijdelijk opslaat of waar containers gecontroleerd worden, zoals de grensinspectiepost Linkeroever moeten onmiddellijk onder zware bewaking van de federale politie komen te staan”, besluit Depoortere. “Het is eigenlijk onverantwoord dat dat nog altijd niet het geval is. Moeten er misschien eerst doden vallen vooraleer men ingrijpt? Daarnaast moet ook de bewapening van de douane verbeteren en moet het douanepersoneel beter uitgerust worden met onder meer kogelwerende vesten. Tot slot moet ook bij de douane het personeelstekort weggewerkt worden.”