Belgische connectie IS-aanslag Wenen bewijst opnieuw islamistische etterbuil

08 nov 2021 | Nieuws

De IS-aanslag vorig jaar in Wenen had een Belgische connectie. Twee jonge islamisten uit de Oostkantons hadden niet alleen contact met de daders en andere IS-fanatici – maar planden zelfs een aanslag in Luik. “Er is een grote islamistische etterbuil in dit land die dringend en grondig moet verwijderd worden.”

Er is alweer een Belgische connectie met een islamistische aanslag in het buitenland. Eerder bleek dat ook het geval met de grote aanslagen in Parijs. Ditmaal doken banden met moslimextremisten uit ons land op in het onderzoek naar de aanslag van een jaar geleden in Wenen. Dat bleek onder meer omdat een verdachte uit de Oostkantons rond dezelfde tijd werd gevat omdat hij tevens een aanslag plande. Samen met een andere islamist wou hij een politiebureau in Luik aanvallen – niet geheel ongelijkaardig met de Luikse aanslag door moslimbekeerling Benjamin Herman op de politie in 2018.

“Deze jonge jihadisten en online ideologen die hen indoctrineren zijn er op uit om de reeds aan de gang zijnde islamisering van Europa te versnellen met intimidatie, angst en wreed geweld”, legt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere uit. “We moeten dan ook keihard optreden tegen deze meest ernstige soort van misdaad, zowel preventief als reactief. De twee betrokkenen uit de Oostkantons moeten zo lang mogelijk opgesloten zodat ze geen aanslagen meer kunnen uitvoeren tegen onze burgers. Maar daarnaast moeten we het jihadisme en islamisme opsporen en met wortel en tak uitroeien. Er moet actiever en grondiger op zoek gegaan worden naar broeihaarden en gekende extremisten, zeker met een strafblad, mogen niet langer zomaar vrij rondlopen om een volgende aanslag te plegen.”